Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовна славе катакомбе у Бору

Прослава храмовна славе катакомбе у Бору

Print Friendly, PDF & Email
Празник Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у нашем народу је познат и као „Врачеви“. Овим дивним угодницима Божјим и бесплатним лекарима посвећена је катакомба у Бору. Она је обогаћена и делићем њихових светих моштију. На дан њиховог спомена, 14. новембра, катакомба је свечано прославила своју храмовну славу.

Свету Архијерејску Литургију тим поводом служио је Његово Преосвештенство Хорепископ староирашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење протосинђела Хризостома (Јовановића), јереја Добрице Чакаревића и ђакона Зорана Крстића. Овом свештеном сабрању је присуствовало четрдесетак верника. Неки од њих су се причестили Пречистим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана принели старешина катакомбе јереј Добрица Чакаревић и овогодишњи домаћини славе Александар и Сара Пауновић из Бора. За идућу годину за домаћина се пријавила Љиљана Арсић из Бора.

Верном народу се поучном беседом обратио Владика Николај:

„Да се трудимо да испуњавамо заповести Божије и пре свега заповест о љубави према Богу и ближњима и онда немамо страха јер љубав изгони страх напоље. Зато да вас све Господ благослови , да постите, да се Богу молите, да останете у вери, у једној светој, саборној и апостолској Цркви. Иако је овако скромно, и ако је ова црквица и капелица веома скромна али пуна је благодати, пуна је силе Божије. И да да Бог да се увек овако сабирамо благодаћу Духа Светога, да славимо Једнога Бога, у три лица, Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба