Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Други дан Божића Света Црква одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се њеним назива ово празновање зато што се тога дана сабирају сви верни, да прославе Њу, Матер Богородицу и што се свечано, саборно, служи у част Њену. Пресвета Богородица Марија је, рађањем Господа Исуса Христа од Ње, највише послужила нашем спасењу и спасењу целога света и све твари. Зато и приличи, и доликује, и достојно је изузетно празновати Њу увек, а поготову одмах сутрадан по Рођењу Христову, као Мајку Богородитељку Христа Бога и Спаса нашег.

На празник Сабора Пресвете Богородице Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски у егзилу Г. Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у  светониколајевском манастиру у Лозници код Чачка, уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г.Г Николаја, архимандрита Варнаве, протосинђела Иринеја, јеромонаха Софронија  и јерођакона Паладија.

После Свете Литургије, којој је присуствовало око 70 светосаваца, Владика Артемије је пререзао колач сестри манастира искушеници Дани Петровић.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је истакао:

„Јуче смо прославили његово славно рођење, а данас прослављамо Ону која се удостојила да буде Мајка новорођенога Младенца Христа, која се удостојила да после Господа Исуса Христа буде најслављеније биће и на земљи и на небу. Јер Она се удостојила да буде часнија од Херувима и славнија од Серафима и да је славе блаженом сви нараштаји на земљи. Ево већ 2000 и више година, Она се прославља заједно са њеним сином кога је родила и даровала људима као Спаситеља света. Она се удостојила те велике милости Божије због своје вере, своје послушности и свога смирења. Она је веровала у Господа Бога који је створио небо и земљу, Она је била Њему послушна, јер што је год Господ допустио на земљу Она је примала и слагала у срце своје и примала са смирењем, не бринући и не трудећи се да одмах доказује људима шта се десило, како је Она зачела Богомладенца Христа у утроби својој, и све то Она је препуштала вољи Божијој, да Бог пројави своју вољу преко Ње. Тако је Она рекла архангелу Гаврилу када јој је јавио благу вест да ће родити сина: “Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој“. Значи крајња послушност је била код Ње и то је пример и нама браћо и сестре, да верујемо у Бога, да будемо послушни Богу, да вршимо Његове свете заповести, и да живот свој проводимо у смирењу и трпљењу свега онога што Бог нама допусти и попусти.“

Уследила је трпеза љубави коју су сестринство манастира припремиле за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.