Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Васкрс у Љуљацима

Васкрс у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Ја сам светлост свету;
ко иде за мном неће ходити у тами,
него ће имати светлост живота.“
(Јован, 8:12)

„Ходите, узмите светлост од незалазне Светлости и прославите Христа Васкрслог из мртвих – Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών“

Овим стиховима почиње слављење Христовог Васкрсења, највећег и најрадоснијег празника код свих хришћана. У манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима на васкршњој јутарњој служби која почиње у поноћ, окупио се велики број верника. Црква је била мала да прими толико народа који се као река слио са свих страна, да прослави заједно са својим Пастиром Његовим Преосвештенством Епископом рашко-призренским у Егзилу Г.Г Артемијем, овај празник над празницима.

Служба је почела Литијом око Цркве уз одјеке црквених звона и певање стихире: „Воскресение Твоје, Христе Спасе, ангели појут на небесјех, и нас на земљи сподоби чистим сердцем Тебје славити“. Уз Његово Преосвештенство Епископа Артемија који је началствовао Светом Архијерејском Литургијом, саслуживало је више свештеномонаха и свештенођакона, између осталих и архимандрит Николај, протосинђел Иринеј, игуман љуљачке обитељи протосинђел Варсануфије као и многи други. Велики број монаха и верника, и деце се причестио Светим Тајнама Христовим, док је архимандрит Николај прочитао Васкршњу посланицу Епископа Артемија.

По завршетку Свете Литургије за вернике је припремљено послужење у трпезарији. Сви су радосно клицали „Христос Воскресе“. На овај велики празник обичај је да се куца са црвено офарбаним јајима уз речи: „Христос Воскресе-Ваистину Воскресе“. Тај обичај датира из времена када је Света Марија Магдалена по вазнесењу Христовом отпутовала у Рим, да оптужи Понтија Пилата за неправедну осуду Господа Исуса Христа, и изашла пред цара Тиберија са црвеним јајем које му је предала и поздравила га је речима: „Христос Воскресе“. Римски цар је прихватио њену тужбу, и преместио је Пилата из Јерусалима у Галију где је и скончао у тешким мукама.

Инфо служба