Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Благовести у манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићу

Благовести у манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићу

Print Friendly, PDF & Email

На празник – Благовести Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићу, уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), јеромонаха Георгија (Марковића), новог клирика епархије – јереја Павла (Спасојевића), јерођакона Паладија (Матића) и јерођакона Онуфрија (Ђурђева). Овом свештеном сабрању је присуствовало око 70 верника из разних крајева Србије. Многи од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Пре почетка Свете Литургије, Владика Артемије је благословио облачење подрасника искушеницама манастира Давини и Миланки.

У својој архипастирској беседи Владика је поучио своју паству:

“Данас, чули смо свето Јеванђеље, како је Господ јавио преко архангела Гаврила светој Дјеви Богородици да ће Она родити сина коме треба да надене име Исус што значи Спаситељ. Она је била у недоумици: “Како то да буде кад ја не знам за мужа?“ Анђео јој објашњава да ће сила Духа Светога доћи на њу и Оно што ће се родити биће свето и назваће се Син Вишњега, Син Божији. А она, да ли се противила томе? Не. Она је показала крајње смирење као целога живота што је чинила, и рекла је само: “Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи Божијој.“ То је основ нашега хришћанскога живота, основ нашега спасења. Смирење, браћо и сестре. А то значи прихватање свега што нам се у животу догоди као из руке Божије, јер ми често пута не знамо зашто нам се дешава ово или оно у животу, па често ропћемо, па често се љутимо, гневимо и на друге, па опрости нам Боже, и на самога Бога што је допустио то и то. То није смирење, то није хришћански начин живота. Напротив, треба све што нам се деси, што Господ допусти, да знамо и верујемо да то Бог допушта ради некога нашега вечнога добра.

То је вера наша, браћо и сестре, то је вера Православна, то је вера коју је Господ проповедао и учио људе како да живе у овоме свету ради живота вечнога, ради Царства Небескога. Ту веру Господ је предао својим апостолима, апостоли су предали својим ученицима и светим оцима, а преко њих и преко нашег Светог Саве и осталих светитеља из рода нашега дошла је и до нас данас. Ми смо дужни да ту веру чувамо и очувамо, да је сачувамо неупрљану, неизмењену, неокрњену, непромењену и да је као такву предамо нашим млађим покољењима, нашој деци и омладини, да би и они том вером живели и том вером се спасавали. Јер само ако тако будемо радили, браћо и сестре, онда нам и данашњи свети празник заиста биће блага и радосна вест и за све нас и за цео наш народ српски.“

После Литургије сви присутни су узели учешћа у трпези љубави коју је припремило сестринство манастира.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.