Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД) свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД) свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Мушки манастир епархије у егзилу у Сједињеним Америчким Државама налази се у Колумбусу, недалеко од Детроита. Посвећен је Светим српским просветитељима. У недељу, 28. августа/10. септембра, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Прослава је започела празничним Бденијем које је уочи празника служио архимандрит Варнава (Димитријевић). Свету Архијерејску Литургију на дан славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење клирика епархије: архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Евтимија (Милентијевића), протосинђела Дамјана (Ковачевића) и протојереја Стефана (Икономовског). Овом свештеном сабрању присуствовало је око стотину верника из Америке и Канаде. Неки од њих су се причестили Пречистим и Животворним тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светих српских просветитеља принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе Љубо и Ана Ђурић из Виндзора. За идућу годину пријавили су се Жељко и Сузана Митровић, такође из Виндзора (Канада).

У својој архипастирској беседи Владика је поучио своју паству:

“Данас, на њихов свети и велики празник, по многим местима се они прослављају, али на још више места прослављају се само устима и речима, док животом и праксом коју многи практикују, у ствари вређају наше дивне светитеље. То су они који су скренули са њиховога пута, који су кренули путем компромиса, који су кренули путем екуменизма и папизма. Ето, и они данас по календару славе наше дивне светитеље, али у животу их не подржавају, не иду њиховим стопама, не иду њиховим путевима.

А светитељи наши, шта су учили наш народ? Учили су га оној вери коју су апостоли примили од Господа Христа, коју су апостоли предали светим оцима, а они предали својим ученицима и наследницима све до данашњега дана. Посебно свети Сава, наш дивни просветитељ и учитељ, он се трудио да у српском народу заживи и остане Вера чиста, Православна. Зато је он приступањем на свој архијерејски престо у Жичи, одржао чувену беседу своју о Правој Вери, где је говорио у ствари како треба живети хришћански, чега се треба клонити и како Богу угађати. Не зато што је то Богу потребно, него што је нама људима потребно да би смо се живећи по Јеванђељу Христовом, припремали и удостојили да будемо грађани Царства небеског.“

Празнична радост настављена је трпезом љубави коју су за све присутне припремили братство манастира и овогодишњи домаћин славе.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.