Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Уништавање гробља и нови инциденти

Подсећање: Уништавање гробља и нови инциденти

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 139, 5. децембар 2002. године

ЦРКВА НАЈОШТРИЈЕ ОСУЂУЈЕ ВАРВАРСКО ПУСТОШЕЊЕ ГРОБЉА У КОСОВОМ ПОЉУ

ГРАЧАНИЦА, 30. новембар 2002.

Српска православна Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска најоштрије осуђује најновији варварски напад албанских екстремиста на српско православно гробље у Косову Пољу.

Обележавајући национални празник Албаније, тзв. Дан заставе, локални албански екстремисти порушили су у ноћи између 28. и 29. новембра 46 надгробних споменика на православном гробљу у Косову Пољу, потврдили су српски извори из Косова Поља. Према информацијама пристиглим из православне парохије у Косову Пољу екстремисти су уништили надгробне споменике угледнијих српских породица као и Срба пострадалих након доласка међународне мисије на Косово и Метохију. На већини надгробних плоча су у потпуности уништене слике покојника и скинута имена. Такође су и оштећени и поломљени крсни знаци.

Након прекључерашњег напада на гробље у Дечанима, овај најновији вандалски акт показује намеру албанских екстремиста да до краја спроведу своју намеру и избришу последњи траг српским гробовима и светињама на Косову и Метохији. У свему овом посебно забрињава чињеница да мисија УН и КФОР немају никакво решење за овај проблем и да су гробља и новије цркве потпуно препуштени својој судбини и рушилачком нагону „балканских талибана“.

Инфо-служба ЕРП КИМ

 

На гробљу у Косову Пољу порушено 49 споменика

ЗАБРИЊАВА НЕЕФИКАСНОСТ КФОРА

Грачаница, Београд – После пустошења православног гробља у Дечанима средином прошле недеље, албански екстремисти су порушили 49 споменика и два надгробна крста на гробљу у Косову Пољу. Позивајући се на српске изворе у овом месту Информативна служба Епархије рашко-призренске јавила је да су „локални албански екстремисти, обележавајући национални празник Албаније, „Дан заставе“ уништили надгробне споменике угледнијих спрских породица као и Срба пострадалих после доласка међународне мисије на Косово и Метохију. На већини надгробних плоча у потпуности су уништене слике покојника и скинута имена, као и крстови.

Српско национално веће Косова и Метохије и Епархија рашко-призренска осудили су најновији варварски напад албанских екстремиста на српско православно гробље у Косову Пољу, оцењујући да „посебно забрињава чињеница да Цивилна мисија УН и Кфор немају никакво решење за овај проблем и да су гробља и новије цркве потпуно препуштени рушилачком нагону „балканских талибана“.

– Рат са мртвима нико није добио. Рушење српских споменика и скрнављење гробаља порука је за Србе који треба да се врате. Ако ни мртви немају мира, значи да нема ни повратка. То говори и о неефикасности Кфора, јер се јавља осећај да међународна мисија није спремна да заштити Србе, њихове цркве и гробља – изјавила је за Данас Рада Трајковић, шеф посланичког клуба Коалиције Повратак у привременој Скупштини Косова.

Због тешког положаја и све учесталијих напада на припаднике српске заједнице и рушење цркава на Косову и Метохији, данас би у Патријаршијском двору у Београду требало да се одржи заједно са редовном седницом Светог архијерејског синода СПЦ и заседање проширеног Одбора Светог архијереског сабора за Косово и Метохију, сазнаје Данас у црквеним изворима.

Ј.Т.

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СА СЕДНИЦЕ КОСОВСКО-МЕТОХИЈСКОГ ОДБОРА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СПЦ

После слушања извештаја са терена од присутних чланова Одбора, Одбор је закључио да се стање на Косову и Метохији и после три и по године од доласка међународне заједнице у лику УНМИК-а и КФОР-а не поправља него се чак и погоршава. Тај закључак је заснован на чињеницама да се и данас свакодневно дешавају напади на преостале Србе на Косову и Метохији, нова убиства, рањавања, пљачке, рушења цркава и нарочито у последње време учестало рушење и скрнављење гробаља.

Све ове и друге познате чињенице говоре недвосмислено како о задњим намерама албанских екстремиста да униште и сваки траг постојања Срба на Косову и Метохији, тако и о неуспеху мисије међународне заједнице да испуни своја обећања и обавезе које је преузела Резолуцијом 1244, да омогући миран и безбедан живот свима, повратак свих прогнаних у своје домове и поштовање основних људских права свих становника Косова и Метохије. Несхватљиво је настојање одговорних из међународне заједнице да изјавама о општем побољшању безбедности на Косову и Метохији прикрију стварно тешко стање за Србе, а с друге стране охрабре починиоце да наставе са злоделима.

Одбор се није задржао само на констатацији тешког стања на Косову и Метохији, него је и предузео низ конкретних активности усмерених с једне стране према властима Србије и Југославије од којих се очекује већа ангажованост у сарадњи са међународном заједницом у заштити права свих грађана Косова и Метохије и већа помоћ Србима на Косову, а са друге стране према међународној заједници од које се одлучно захтева и очекује да у своме ангажовању покаже пуну објективност и максималну ангажованост у заштити личне и имовинске безбедности свих грађана, без обзира којој националности припадали.

Одбор такође братски и очински позива Србе на Космету и нарочито Србе повратнике да истрају у остајању и опстајању на Косову и Метохији, и позива све Србе и све људе добре воље да помогну српској заједници на овој светој земљи.

Исто тако, Одбор је усвојио предлог Епископа Атанасија да се што пре допуни последњим подацима Меморандум о Косову и Метохији који би био упућен међународној јавности. Са задовољством је прихваћен предлог да следећа седница овог Одбора буде одржана у једном од манастира на Косову и Метохији.

Патријаршија Српска,

Београд, 2. децембра 2002. г.

 

 

Спречен инцидент у Косовској Митровици

КФОР ЗАУСТАВИО АЛБАНЦЕ НА МОСТУ

Косовска Митровица, 26. новембра

(Тањуг)

Група од око 200 младих Албанаца окупила се данас на јужној страни моста на Ибру и покушала да пређе у северни, српски део града, у чему су их спречиле снаге Кфора и УНМИК полиције.

Како су Тањугу потврдили српски извори, позивајући се на извор из полиције УН, Албанци су објаснили да желе да пређу у северни део града јер је „Митровица од јуче јединствен град“.

Кфор је реаговао довлачењем транспортера код Хале спортова, а УНМИК полиција је појачала редове.

На згради Културног центра, који се налази на јужној страни, тик уз Ибар, Албанци су истакли албанску заставу и велики транспарент на коме пише 28. новембар, што је национални празник Републике Албаније, дан који и косовски Албанци редовно обележавају и славе као свој национални празник.

Са северне стране моста, као реакција на албанско окупљање, сакупило се стотинак Срба, видно узнемирених, после јучерашњег преузимања зграде Скупштине општине од администрације УН.

Како су Тањугу потврдили српски извори, пред зграду општине, коју не обезбеђују Французи већ Пакистанци, УНМИК је већ довукао машине за реновирање зграде.

Бивши радници општине, њих стотинак, јутрос је дошло на мост, незадовољни због губитка посла.

Официр прес-центра Кфора потпуковник Локнер потврдио је Тањугу да се данас на јужној страни моста окупило око 200 до 250 младих Албанаца, а на северној страни око 80 Срба.

„Није било агресије, а Албанци су се разишли после одласка Михаела Штајнера који је био у посети Митровици“, рекао је Локнер, додавши да је и на северној страни све мирно.

 

БОМБА ПРЕД СРПСКОМ КУЋОМ

Гњилане, 26. новембра

Јака експлозија догодила се синоћ око 20 сати у Гњилану испред дворишта породица Миомира и Миодрага Чучкића, које су се недавно вратиле у своје куће, у Улици Стојадина Трајића. Ради се о експлозивној направи која је подметнута пет метара од улаза њихове куће. Срећом, нико није повређен иако су свих седам чланова породица Чучкић били на окупу, али су деца доживела шок. Материјална штета је незнатна. Представници УНМИК полиције и Кфора предузели су опсежну истрагу, али починиоци су остали непознати.

Пре више од два месеца, неколико дана после повратка ових породица у Гњилане бачене су две бомбе на њихове куће, али, на срећу, нису експлодирале, па их је Кфор неутралисао накнадном детонацијом.

Р. Б.