Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 16. по Духовдану у манастиру Свете Тројице у Кули

Недеља 16. по Духовдану у манастиру Свете Тројице у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је у Недељу 16. по Духовдану, 11/24. септембра, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Кули уз саслужење: Његовог Преосвештенства хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Агапита (Бичанина), јеромонаха Никодима (Малешевића), јерођакона Паладија (Матића) и јерођакона Пајсија (Марковића). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око две стотине верника. Неки од њих су се и сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

У току Свете Литургије Епископ Артемије је у чин ђакона рукоположио Славена (Стевановића) из Руменке код Новог Сада.

Окупљеном народу се архипастирском беседом обратио Владика Максим. У својој архипастирској беседи Владика Максим је најпре протумачио Јеванђелску причу о талантима, а затим поучио присутни народ:

„Сваку жртву, сваки подвиг који приносимо на служење Богу је привремен и ограничен. А Господ нам за узврат даје оно што је вечно – вечни живот, вечну утеху, вечну награду у Царству Своме небескоме. Зато је Црква Божија та дивна мењачница у којој залажемо оно што је привремено, а добијамо оно што је неизмерно скупље и драгоценије, а то је оно што је вечно – вечни живот у Христу Исусу.

Мењачи – то су наши ближњи. Служећи са љубављу ближњима, ми служимо Богу. Наравно, то служење потребно је да буде по Богу, по заповестима и Правди Божијој, не по човеку. Ти мењачи су и свете врлине. У светим врлинама одричемо се оног привременог и грешнога и задобијамо оно што је вечно. То су ти дарови благодати Божије, дарови Духа Светога. Благодат Божија то је та вечна нестворена енергија Божија којом Господ обожује сваког ко се труди, ко живи по Заповестима Божијим да испуњује вољу Божју.

Ова наша парохија се сваког дана умножава, све више верника. Зато је потребно да сходно умножењу верника да умножавамо, уз Божију помоћ, и свештенство и клир како би тим верницима имао ко духовно да послужи. Захваљујемо се зато Богу, а захваљујемо се и Преосвећеном Владици на том духовном дару који нам је данас уручио и рукоположио новог ђакона који ће служити у овом светом олтару, који ће служити Богу живоме, служити Богу, али служити и роду своме правосланоме, у Вери Православној у Цркви Православној. Да да Бог да то његово служење буде и њему и свима нама на корист духовну, на спасење, на духовно изграђивање Цркве Божије.“

Уследила је трпеза љубави коју је за све присутне приредило манастирско братство.

Инфо служба