Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Трансформације КЗК води ка стварању косовске националне армије

Подсећање: Трансформације КЗК води ка стварању косовске националне армије

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 142, 26. децембар 2002. године

СРПСКО НАЦИОНАЛНО ВЕЋЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Грачаница, 21. децембар 2002.

Српско национално веће Косова и Метохије на својој четрнаестој седници одржаној 21. децембра 2002. године у конаку манастира Грачаница расправљало је о безбедносној ситуацији и о организацији опстанка и повратка прогнаних Срба на Косову и Метохији.

Седницом је председавао председник СНВ Косова и Метохије епископ Рашко-призренски и косовско-метохијски др Артемије (Радосављевић).

После свестране расправе Веће је усвојило следеће З А К Љ У Ч К Е:

1. Учесници Седнице снажно су подржали заједничку активност деловања и ставова СНВ КиМ и СНВ Северног Косова сагласни да у будућности ове активности буду синхронизоване и обједињене како би се јединствене тежње и циљеви Срба на Косову и Метохији успешно могле реализовати.

2. Српско национално веће Косова и Метохије са тугом констатује да је безбедносна ситуација за Србе на Косову и Метохији и даље веома тешка. Уместо да се стање смирује и побољшава настављају се напади на српску заједницу. У овом периоду догодило се тако више од двадесетак напада на припаднике српске заједнице, а порушено је или оскрнављено више православних цркава и гробаља. Веће осуђује злочиначко понашање албанских екстремиста и захтева од Савета безбедности Уједињених нација и НАТО-а да се хитно изради план безбедности за Српску заједницу на Косову и Метохији, а у тај план укључи и повратак дела југословенске војске и полиције, како је то Резолуцијом 1244 СБ УН и Кумановским споразумом предвиђено. Од влада СР Југославије и Републике Србије захтева се да се ова иницијатива СНВ Косова и Метохије подржи.

3. СНВ КиМ осуђује Штајнеров план индивидуалног повратка прогнаних Срба. Предложеним повратком није предвиђено да се сви Срби одједном врате на Косово и Метохију, него само појединачно, што значи да се овај процес, по тој замисли, може одвијати у наредних стотину година. Српско национално веће од међународне заједнице захтева да у сарадњи са властима Србије и Југославије изради конкретан и изводљив план масовног повратка Срба на Косово и Метохију.

4. Имајући у виду да је један од услова изласка Срба на локалне изборе био обећање међународне заједнице да ће приступити децентрализацији власти на свим нивоима, Српско национално веће захтева од Михаела Штајнера да приђе активно реализацији програма децентрализације у наредних шест месеци. СНВ захтева децентрализацију администрације у својим областима у којима више неће бити изложени миноризацији и дискриминацији који су данас реалност.

5. Веће подржава реализацију програма у стабилизацији прилика у северном делу Косовске Митровице који је договорен са Београдом али Веће сматра да се господин Штајнер не придржава тог плана него кроз процес успостављања УНМИК-ове администрације настоји да наметне власт Албанаца на простору читавог града. Од УНМИК-а Веће очекује да доследно спроведе план децентрализације Косовске Митровице, што значи да северни део добије српску администрацију, што је у суштинској функцији заједничког града. Веће напомиње да северни део Митровице није најзначајнији проблем на Косову и Метохији, па с тога Митровица и не би требало да има никакав приоритет у решавању проблема у Покрајини. Пажња међународне заједнице се мора усредсредити на оне градове на Косову и Метохији који су етнички очишћени од Срба.

6. Српско национално веће Косова и Метохије неће прихватити независност Косова и Метохије и против је промена граница. У решавање статуса Косова и Метохије, поред власти у Београду, морају бити укључени и Срби са Косова и Метохије као и Српска православна црква. Срби са Косова и Метохије не смеју изостати из процеса решавања свог судбоносног питања као у случају Споразума о Косовској Митровици.

7. Српско национално Веће Косова и Метохије подржава Одлуку Коалиције Повратак да не учествује у раду Косовског парламента, због дискриминаторске политике према Србима на Косову и Метохији. Захтевамо да се парламент и остале институције на Косову врате у оквир Резолуције 1244 Савета безбедности уједињених нација. Српски представници немају мандат од својих бирача да подржавају институције које раде на успостављању независности Покрајине.

8. Српско национално веће Косова и Метохије захтева од међународне заједнице да сходно Резолуцији 1244 демилитаризује тзв. Ослободилачку војску Косова трансформисану у тзв. Косовски заштитни корпус. Прерастање ове формације, на чијем су челу они који сносе непосредну одговорност за злочине почињене над Србима у рату и после када су мировне снаге запоселе територију Косова и Метохије, у војне снаге Косова, могло би имати далекосежне последице по стабилност читавог региона, посебно ако се има у виду та злочиначка улога ових формација у току и за време после сукоба на Косову и Метохији. Српско национално веће Косова и Метохије апелује на Србе са Косова и Метохије да ни под каквим условима не ступају у редове ове формације.

9. Српско национално веће Косова и Метохије захтева да седиште Координационог центра за Косово и Метохију буде на Косову и Метохији, где једино успешно може да делује. Са Дедиња се не може решавати тако сложена проблематика као што је косовска. Овим чином Срби ће бити уверени да нису напуштени од стране југословенских и српских власти. То ће, верујемо, поспешити даљи опстанак Срба на овим просторима и убрзати повратак оних који су са њих прогнани.

 

Председник Српског националног већа Косова и Метохије

епископ Рашко-призренски и косовско-метохијски

+Артемије

 

ПРОГЛАС СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ВЕЋА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

 

ПОЗИВАМО СВЕ СРБЕ ДА НЕ ПРИСТУПАЈУ КОСОВСКОМ ЗАШТИТНОМ КОРПУСУ, А ОНИ КОЈИ СУ ВЕЋ УЗЕЛИ УЧЕШЋЕ, ОДМАХ ДА ГА НАПУСТЕ.

СВОЈИМ УЧЕШЋЕМ СРБИ ДАЈУ МУЛТИЕТНИЧКИ КАРАКТЕР И ТИМЕ ЛЕГАЛИЗУЈУ КОСОВСКИ ЗАШТИТНИ КОРПУС, КОЈИ НИЈЕ НИШТА ДРУГО, ВЕЋ БИВША ТАКОЗВАНА ОСЛОБОДИЛАЧКА ВОЈСКА КОСОВА, КОЈА ЈЕ ОДГОВОРНА ЗА СВЕ ЗЛОЧИНЕ ПОЧИЊЕНЕ НАД СРБИМА У ТОКУ И ПОСЛЕ РАТА.

ЦИЉ, СТРАТЕГИЈА, СИМБОЛИ, МИТОВИ И ИКОНОГРАФИЈА ТАКОЗВАНЕ ОСЛОБОДИЛАЧКЕ ВОЈСКЕ КОСОВА И КОСОВСКОГ ЗАШТИТНОГ КОРПУСА СУ ИДЕНТИЧНИ СА ЈАСНОМ НАМЕРОМ СТВАРАЊА НЕЗАВИСНОГ И ЕТНИЧКИ ЧИСТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ.