Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Архангела Михаила свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Архангела Михаила свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Епархије у егзилу у Нишу посвећен је Светом Архангелу Михаилу и осталим небеским бестелесним силама. Своју храмовну славу – Аранђеловдан (8/21. новембар) манастир је и ове године прославио веома свечано, Светом Архијерејском Литургијом. Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Агапита (Бичанина), протојереја Лазара (Секулића), јеромонаха Хризостома (Јовановића), јеромонаха Натанаила (Ћајића), јеромонаха Софронија (Ердељана), јереја Ивице (Тасића), јереја Игора (Матијевића), јерођакона Паладија (Матића), ђакона Горана (Калушевића) и ђакона Добрице (Чакаревића). За певницом су појале монахиње из манастира Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу. Литургији је присуствовало око 200 верника из свих крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили Пречистим и Животворним Тајнама Христовим.

У току Свете Литургије Владика Артемије је у чин јереја рукоположио ђакона Игора Матијевића, а у чин ђакона брата Добрицу Чакаревића.

Након Литургије Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе Зоран Димитријевић из Ниша. Свечари Светог Архангела Михаила су овом приликом били и монахиња Михаила, настојатељица манастира Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу и монах Михаило, сабрат катакомбе у Нишу. Они су своја монашка имена добили по Светом Архангелу Михаилу. За следећу годину пријавили су се Мирослав Стаменковић из Ниша и Стефан и Јулијана Недељковић из Прокупља.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

“Анђели Божији јесу наша старија браћа који служе истоме Богу коме и ми служимо, који испуњавају Његову свету вољу и који помажу нама као својој млађој и слабијој браћи, да, на овоме свету, у овоме животу, и ми испунимо вољу Божију онако као што се молимо у молитви Оче наш. Када кажемо да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу, то је основна молитва коју је Господ оставио Својим апостолима и свима нама после њих. Што значи да се ми молимо да и на земљи буде оно једномислије, она ревност, она љубав према Богу као што постоји међу светим анђелима. Али често људи ту молитву изговарају, али не поимају њен смисао. Ако кажемо да буде воља Божија онда треба све што нам се у животу деси да примимо као из руке Божије, као израз Његове свете воље. А ми врло често у животу својим животом, својим поступцима, својим делима вичемо на сав глас да буде воља моја. Е, ту је оно где ми људи грешимо. Молимо се Богу да буде воља Божија али не вршимо вољу Божију него хоћемо да вршимо вољу своју, да угађамо себи, својим страстима, својим гресима, својом привезаношћу за земаљско и тако онда ми уствари и не добијамо оно за шта се молимо.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом мали светосавци при катакомби су извели пригодан програм.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.