Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Теодорова субота у Лозници

Теодорова субота у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Теодорова субота посвећена је догађају који се десио у вези са Св. великомучеником Теодором Тироном и кољивом. Када је цар Јулијан Отпадник наредио да се сва храна на тргу покропи жртвеном идолском крвљу, како би се Хришћани оскврнули (оскрнавили), Св. Теодор се јавио градском Епископу Евдоксију и рекавши му да народу нареди да једе кувану (варену) пшеницу.

На празник Светог Теодора Тирона, или Тодорову суботу, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Тодорова субота је прва субота Васкршњег поста, па се и велики број верника причестио Светим и животворним Тајнама Христовим.

У својој беседи Владика Артемије је рекао:

Данас је поред редовног празника и спомен Светог Теодора Тирона. Једнога ученика из четвртог века који је пострадао за веру Православну. У време Јулијана отпадника или одступника, он се је вратио у незнабошце и ако је био примио Хришћанство, и покушавао је да Хришћане поново врати у незнабожачку веру, ако није успевао макар да их оскрнави, па је наредио на почетку Великога поста све намирнице на пијаци, буду покропљене крвљу жртвених животиња, идолских жртви. Народ је престао да купује ту храну, јер није желео да буде оскрвњен тим идолским нечистим жртвама. И Господ се побринуо за своје верно стадо. Свети Теодор Тирон јавио се Епископу цариградском, и наредио му, открио му то шта је цар безбожни умислио, и наредио да објави народу да за време припреме за Свето причешће, за време Часнога поста, кад је то цар Јулијан урадио, да благослови народу да кувају пшеницу и да тиме се хране.

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави, коју је је припремила мати Сара са својим сестрама у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.