Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља о митару и фарисеју у манастиру Свете Тројице у Кули

Недеља о митару и фарисеју у манастиру Свете Тројице у Кули

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу о митару и фарисеју, 8/21. фебруара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г. Артемије служио је Свету АрхијерејскуЛитургију у манастиру Свете Тројице у Кули. Епископу  Артемију саслуживали су архимандрит Варнава (Димитријевић), јеромонах Никодим (Малешевић) и јерођакон Паладије (Матић). Литургији је присуствовао Хорепископ новобрдски и панонски Г. Максим. На литургији се један број верника причестио пречистим и пресветим телом и крвљу Господа Исуса Христа.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је, тумачећи јеванђелску причу о митару и фарисеју (Лк. 18, 10-14), истакао:

„Један духовник је рекао на данашњи свети дан: Господе, дај ми дела фарисејева а смирење митарево, јер дела наша, ако су саграђена, ако су подигнута на сујети, на гордости, онда она не воде у спасење него воде у пропаст. Јер гордост је први и главни грех, главни порок, гордост је и светлозарног анђела лученошца претворила у сатану и збацила с неба у пакао. Гордост је, дакле, оно што свакога човека одваја од Бога и баца у пакао у друштво демона. Супротно том пороку, том греху гордости, Господ је поставио лек и дао је лек. Тај лек је смирење. Јер смирен човек то је онај који осећа своју недостојност, који осећа да је пред Богом нико и ништа, који осећа потребу за помоћу Божијом и који се смирава и пред Богом и пред својом браћом људима. То је опет прва врлина из које све остале врлине расту.“

После Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне, њих око стотину из свих крајева Бачке, коју је припремило братство манастира.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.