Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у велику схиму у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Монашење у велику схиму у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

На Великом вечерњу, уочи храмовне славе Преподобног Јустина Ћелијског, 31. маја/13. јуна, у истоименог манастира у Барајеву, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије замонашио је у чин велике схиме малосхимног монаха Рафаила (Пејчића) давши му ново монашко име Арсеније, по Преподобном Арсенију Великом. Велико вечерње служио је Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим. У чину монашења Хорепископ Максим је саслуживао Епископу Артемију. Монашењу је присуствовало монаштво епархије и око стотину светосаваца.

Иначе, великосхимни монах Арсеније свој монашки подвиг проводи у скиту Преподобног Пимена Великог у Лозници код Чачка. Скит је метох манастира Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву.

Након монашења Епископ Артемије се надахнутом беседом обратио присутном народу:

“Шта рећи после свих ових дивних молитава, после ових питања и обећања које је отац Арсеније обећао пред Богом да ће уз Његову помоћ све то издржати и извршити. Само Богу да благодаримо што је удостојио нашу Епархију да роди један тако зрео плод као што је великосхимник. Пре две године у манастиру Светог Николе у Лозници једна монахиња је примила велики ангелски лик, а данас овде наш отац Арсеније. Они су постали и остаће, надамо се, молитвеници пред Богом за све нас, јер они су и обећали то, пред Црквом Божијом, пред анђелима и светитељима Божијим, пред Господом Христом и Његовом Светом Мајком. Али њихова обећања, њихови завети, видели сте, нису нимало лаки. Они су тога свесни. Зато на питање, на свако питање су одговарали, не самоуверено ко што ми људи обично чинимо: „добро“, „хоћу“, „како да не“, „како не“, него су одговарали: „да, али са Божијом помоћи“, знајући да без Божије помоћи не можемо ништа добро чинити. Тако да је и њима потребна наша молитва, свих нас да се молимо за њих – да их Господ укрепи, да им дарује духовне и телесне снаге да испуне ова обећања дата пред Богом и пред свима Светитељима Божијим.“

Након монашења уприличена је трпеза љубави за све присутне.

Великосхимник Арсеније и великосхимница Марија, по милости Божјој, представљају прве крупне плодове у монашкој градини Епископа Артемија. Нека би дао Бог да ова духовна градина изобилује оваквим плодовима на славу Божју. Амин, Боже, дај.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на монашењу.