Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Преподобни Наум Охридски свечано прослављен у Барајеву

Преподобни Наум Охридски свечано прослављен у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Велико светило Цркве Божије и равноапостолног просветитеља словенских народа, Преподобног Наума Охридског, Света Црква прославља 20. јуна/3. јула. Овај дивни угодник Божји је небески заштитник Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума. Спомен Преподобног Наума Охридског свечано је прослављен у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Владици Николају су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, протосинђел Варсануфије (Стошић), протојереј Жељко (Марић), протосинђел Евтимије (Милентијевић), протосинђел Агапит (Бичанин), протосинђел Игњатије (Станић), јеромонах Симеон (Весић), јереј Игор (Матијевић), јереј Горан (Калушевић), јерођакон Пајсије (Марковић), јерођакон Дионисије (Морачанин), јерођакон Теоктист (Вуловић) и ђакон Бранко (Јованчевић). Литургији је присуствовало око 150 верника. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Николај. У својој беседи Владика Николај је говорио о смирењу, врлини која је највише красила Преподобног Наума, као темељу свих врлина без које нема спасења. Нагласио је да су монаси светлост свету, да добровољно прилажу Богу девственост, нестицање и сиромаштво и да су они савршени хришћани који ревнују у стицању свих врлина.

Након Свете Литургије, у манастирској трпезарији, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемијe, обавио је чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Наума Охридског принео Владика Наум.

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Овом приликом присутном монаштву и верном народу пригодном беседом обратио се Владика Максим. На крају је слављеник, Владика Наум, поздравио своје госте заблагодаривши свима што су својим присуством увеличали празнично славље.

Инфо служба