Почетна / ЕПАРХИЈА / Часопис "Свети Кнез Лазар" / Избор Текстова / Писмо Епископа Артемија Бернарду Кушнеру

Писмо Епископа Артемија Бернарду Кушнеру

Print Friendly, PDF & Email

Извор: СВЕТИ КНЕЗ ЛАЗАР, ГОДИНА 1999, БРОЈ 3 (27), СТРАНЕ 12-13

Њ. Е Бернар Кушнер
Специјални представник
Генералног Секретара УН
за Косово, УНМИК – Приштина

Ваша Екселенцијо, поштовани господине,

Познајемо се дуже времена. Више пута смо разговарали и, надам се, добро сарађивали. Наш циљ је исти, али позиције нису. И Ви и Ми желимо да изградимо демократско, мултиетничко Косово у коме би сви људи, сви становници Косова уживали пуна људска и национална права.

У достизању тога циља Ви имате у рукама сва средства: подршку Међународие заједнице, финансије најмоћнијих држава у свету, снагу КФОР-а (одн. НАТО-а) и међународне полиције. Ми – само добру вољу и иодршку нашег унесрећеног и протераног народа. Па ипак, Вама недостаје наша приснија сарадња. Рекло би се да Вам је она и неопходна за постизање циља који је пред Вас постављен. Ми јесмо за сарадњу. Били и остали. То смо за ова четири ипо месеца показали и доказали. Али, признајем, нисмо за декорацију на било чијем реверу.

Од нашег иступања из ТВК (Транзитног већа Косова) 22. септембра ове 1999. године, наша сарадња како са Вама лично тако и са осталим међународним факторима није прекидана. У многобројним сусретима са дипломатама, амбасадорима и сл. слушали смо савете да треба да се вратимо у ТВК. Размишљали смо о томе. Дуго. Свестрано. И закључили смо да Вам се најпре обратимо овим писмом и изнесемо наше ставове (и услове) под којима бисмо се могли вратити.

Најпре једно питање на које желим да добијем писмено јасан одговор. Ако се ово Веће Косова назива „Транзитно“ (прелазно) желимо да знамо – ка чему? Оно је као транзитно основано да буде саветодавног карактера. Као такво смо прихватили и у њему једно време учествовали. „ТО“ у шта прелази (или треба да пређе) како се зове и који карактер има?

Даље, бићемо спремни да се вратимо у то ТВК када нас ДЕЛИМА уверите да тамо нисмо за украс, фотографисање и манипулисање него за сарадњу на опште добро свих становника Косова.

ДЕЛА која би нас у то уверила су следећа:

1. Повратак бар 50% прогнаних Срба и других неалбанских становника Косова у њихове домове, села, градове и могућност њиховог тамо безбедног живљења, кретања и рада.

2. Извештај нама за макар 50% киднапованих лица од доласка КФОР-а и УНМИК-а на Косово где се налазе (живи или мртви). Не тражимо да васкрснете макар 50% убијених (то није у Вашој власти).

3. Да се васпостави макар 50% наших порушених споменика.

4. Извештај нама да је откривено макар 50% починилаца наве-дених злочина, и посебно – рушења цркава и манастира, и њихово привођење пред међународно лице правде.

5. Могућност да САМ долазим на седнице ТВК у Приштину без пратње КФОР-а, као и да се слободно крећем по свим путевима Косова и Метохије, до свих мојих цркава и манастира и до свих мојих верника где они живе.

6. Повратак на моју катедру у Призрену и безбедан живот тамо.

7. Повратак Богословије у Призрен и њен неометан рад.

Г-не Кушнер, само ме један одговор не би задовољио: да Ви то не можете да урадите. Ви сте овде власт, и Ви одговарате за све оно што се под Вашим мандатом догађало и догађа на Косову и Метохији. За ова четири месеца Ви сте много успели. Пре свега створили сте услове да се врати 95% албанских избеглица што је за похвалу, да Албанци преузму све институције управне, радне и производне, да узму у своје руке 99% школства и здравства и 100% судства на целом Косову.

А ми тражимо само минимум свега тога за Србе, који би тада омогућили стварање (својим учешћем) истинске мултиетничке власти на Косову и Метохији, мултиетничких институција у свим секторима живота, па и наше учешће у ТВК као истинском мултиетничком телу.

Свако даље Ваше настојање и упорно инсистирање да мултиетичност остварите и спроведете на 0,5% дела територије Косова где још Срби живе у већини, не би било стварање мултиетничког Косова него довршење етничког чишћења Срба са Косова. Принципи Ваше власти морају бити примењиви и примењени на сву територију, на све градове и животне средине, а не само тамо где још Срби живе (на пример, северни део Митровице, Прилужје и сл.).

У нади да смо се добро разумели и да ћемо у будуће (по остварењу ових услова) добро сарађивати,

Искрено Вас поздравља

26. октобар 1999. год.
Манастир Грачаница

Епископ рашко-призренски
и косовско-метохијски
+ Артемије