Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Светом Сави, првом Архиепископу српском, посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Жеровници на северу Косова и Метохије. На Савиндан, 14/27. јануара, манастир је у прелепом  новосаграђеном храму свечано прославио своју храмовну славу.   Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење: протосинђела Евтимија (Милентијевића), протосинђела Дамјана (Ковачевића) и јереја Игора Данчетовића. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око стотину верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Саве принели настојатељ манастира, протосинђел Евтимије (Милентијевић) и овогодишњи домаћини славе: Јереј Игор и Дубравка Данчетовић из Звечана, Љубиша и Драгана Милетић из Звечана и Тихомир и Ивана Ђелошевић из Лепосавића. За наредну године пријавили су се: Дејан и Љиљана Васић, Благица Соковић и Драгана Јакшић, сви из Косовске Митровице.

Архипастирском беседом верном народу обратио се Владика Николај. У својој беседи владика је говорио о просветитељском раду Светог оца нашег Саве, лепоти његове душе и нашој обавези да идемо његовим путем.

Празнично славље настављено је трпезом љубави. Том приликом најмлађи светосавци приредили су пригодни светосавски програм.

Инфо служба