Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Манастир Свете великомученице Марине свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Свете великомученице Марине свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Свету великомученицу Марину, у народу познату као Огњена Марија, Света Црква прославља 17/30. јула. Ова дивна невеста Христова је небеска заштитница женског манастира епархије у егзилу у Дудовици код Лазаревца. Своју небеску заштитницу манастир је свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Владици Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, и још 13 свештенослужитеља епархије. Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 200 светосаваца. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Свете великомученице Марине принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Мирослав и Весна Станковић из Барајева и Ирина Радивојевић из Вреоца. За наредну годину пријавио се: Небојша Грбовић из Мратишића. Затим је Епископ Артемије доделио грамате захвалнице верницимаа који су својим прилозима допринели благољепију храма и изградњи новог манастирског конака и то: Немањи Живановићу из Лазаревца, Ирини Радивојевић из Вреоца, Душану Марковићу из Лазаревца, Јовици Павловићу из Крагујевца, Момчилу Пантелићу из Араповца и Бојану Милошевићу из Крагујевца.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум. У својој беседи владика је најпре говорио о страдању и мученичкој смрти за Христа свете великомученице Марине а затим додао:

„Oна је, браћо и сестре, пример свима нама како треба волети Господа свим срцем, свом душом својом и свим умом својим, како треба веровати у Господа Исуса Христа и проћи кроз сва страдања радосно за Њега… И сви ми можемо тако да страдамо за Господа. Не морамо крв своју да пролијемо али можемо у духу да страдамо за Господа Исуса Христа. Ако нас клевећу као Хришћане, исмевају нас због поста нашег, због молитве наше или што припадамо ЕРП у егзилу па нас називају секташима и расколницима –  то су, браћо и сестре, духовни ударци и ако их радосно претрпимо и непоколебамо се примићемо награду као и света великомученица Марина. То су невидљиви духовни ударци. Ако нас и огањ страсти нападне ми ћемо бити свим срцем у Господу и молити се Богу да се он угаси,  као што се и она молила, и Господ ће на молитву вере угасити огањ страсти, а ми ћемо бити као света мученица, примићемо награду као и она због смирене молитве вере и љубави према Господу. Ако и вода туге, унинија, очајања нападне, то ђаволско искушење, ми ћемо и то силом Христовом, молитвом победити као и она и примићемо награду као и она у Царству Небеском.“

Уследила је трпеза љубави приређена од стране сестринства манастира и овогодишњих домаћина славе. У току трпезе приређен је пригодни програм.

Инфо служба