Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Празници / Пренос моштију Светог оца Николаја

Пренос моштију Светог оца Николаја

На данашњи дан славимо спомен преноса моштију великог светитеља Цркве Православне и великог угодника Божјег, Светог оца нашег Николаја Мирликијског чудотоворца.

У време цара Алексија Комнена и патријарха Николе Граматика тело овог Светитеља пренето је из Мира Ликијског у Бари, у Италији. То је урађено јер су муслимани били навалили на Ликију. Претходно се Светитељ, у сну, јавио једном свештенику у Барију и наредио му је да му се мошти пренесу у тај град. У то време Бари је био православни град, под православним патријархом.

При преносу моштију Светог Николаја догодила су се многа чудеса, како од додира моштију тако и од мира које је обилно текло из њих, а догађају се и данас.

На овај дан спомиње се и чудо када је Свети Николај вратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском. Пренос моштију Светог Николаја Мирликијског обављен је 1087. године.

shara03

Тропар, глас 4.

Приспје ден свјетлаго торжества, град Барскиј радујетсја, и с њим всељенаја всја ликовствујет, пјесанми и пјенми духовними: днес бо свјашченоје торжество, пренесеније чесних и многоцелебних мошчеј, свјатитеља и чудотворца Николаја јакоже солнце незаходимоје возсија свјетозарними лучами, разгоњаја тму искушениј же и бјед от вопијушчих вјерно: спасај нас јако предстатељ наш, великиј Николаје.

Кондак, глас 3.

Взиде јако звјезда от востока до запада, твоја мошчи свјатитељу Николаје, морје же освајтисја шествијем твојим, и град Барскиј пријемљет тобоју благодат: нас бо дјеља јавилсја јеси чудотворец изјашниј, предивниј и милостивиј.

Тропар, глас 4.

Дође дан светлога славља, и град Барски радује се, и са њим васељена сва ликује песмама и певањем духовним, јер данас свештено славље, у част преноса чесних и многоцелебних моштију светитеља и чудотворца Николаја, као незалазно сунце засија светозарним зрацима, разгонећи таму искушења и невоља, од оних који верно кличу: спасавај нас као заступник наш, велики Николаје.

Кондак, глас 3.

Кренуше као звезда од истока до запада твоје мошти светитељу Николаје, море се освети проласком твојим, и град барски получи тобом благодат: чудодејствујући нама показао си се као чудотворац прекрасни, предивни и милостиви.