Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Светог Великомученика Артемија у Сурдуку

Прослава Светог Великомученика Артемија у Сурдуку

Print Friendly, PDF & Email

Светог Великомученика Артемија Света Црква прославља 20. октобра (2. новембра). Овај дивни сведок васкрслог Господа Исуса Христа је небески заштитник Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Артемија. Свог небеског заштитника Епископ Артемије је свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом у манастиру свог духовног сина Светог Преподобномученика Харитона Косовског у Сурдуку. Владици Артемију су на Литургији салуживали Преосвећени Хорепископи Николај и Максим и више свештенослужитеља епархије. Присуствовали су Преосвећени Хорепископи Наум и Ксенофонт, бројно свештенство и монаштво епархије и око четири стотине верника из разних крајева наше земље. Неки од њих су се и сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће. За певницом су појале монахиње из неколико манастира епархије.

Пре почетка Литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника искушеници Мири Милобратовић из сестринства манастира Свете Великомученице Марине у Дудовици. Сестра Мира је ктиторка манастира у Сурдуку.

У току Литургије Владика Артемије је у чин јеромонаха рукоположио јерођакона Петра (Проса) сабрата манастира Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву.

Чин благосиљања славског колача и кољива, које је у славу и част свог небеског заштитника Светог Артемија принео слављеник – Владика Артемије, извршио је Преосвећени Владика Николај а присутном народу се архипастирском беседом обратио Преосвећени Владика Максим. У својој беседи владика је поред осталог рекао:

„Дакле мучеништво Светог Артемија, сведочи и о томе да је цео његов живот био свет – да је водио свети живот и зато је био удостојен и био кадар да тај живот крунише и оконча мученичким страдањем.
Углавном, у овом животу бива да многи људи буду украшени само именом. Изузеци су они који својим животом украсе своје име, а још већи изузеци, они који су украшени и дивним именом, и који су и то име оправдали и украсили и својим животом и својим делима.
Ми у нашој Епархији имамо част да имамо управо као свог предстојатеља Епископа који није само украшен великим именом Светог Великомученика Артемија, већ је идући путем исповедања вере, путем мучеништва, путем Светога Артемија, учинио да његово велико име достојно понесе. Свети Свештеномученик Варнава Настић, мученик наших времена, каже да је епископска служба узлажење на Голготу. То је управо та Голгота и то мучеништво на коме наш старац, наш Епископ, већ деценијама пролива сузе, крв и зној, служећи Богу, служећи своме роду. Такође, није му стран ни крст духовног очинства, старчества. Само онај који је икада понео тај крст зна колико је он тежак, а ево задњих година и деценија и крст исповедништва. Као што напоменусмо: Крст и страдање су дар Божији. Ми се, на данашњи дан прослављајући крстоносца Христовог – Светога Артемија Великомученика, молимо Богу, молимо Светом Артемију да и нашег светог старца и Епископа Артемија, Господ укрепи, да на многаја и благаја љета и даље носи крст свог епископског служења, крст старческог служења и исповедања вере, да га носи крепко и снажно као и до сада, идући путем ка Богочовеку Христу и водећи све нас заједно са собом ка Царству Небеском на многаја и благаја љета. ИС ПОЛА ЕТИ, ДЕСПОТА!“

Након Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне. Пригодном беседом се овом приликом обратио Преосвећени Хорепископ Наум. После упућених честитки у име свештенства, монаштва, верног народа и у своје лично име Владика Наум је додао:

„Прошлих година сте, преосвећени Владико, прослављали имендан у манастиру који је посвећен Вашем духовном оцу, Светом Јустину Ћелијском. Ове године га прослављате у манастиру који је посвећен Вашем духовном сину, Светом Преподобномученику Харитону Косовском. Ја не знам епископа у ближој и даљој историји са таквим благодатним даром да је изградио храм и духовном оцу и духовном сину и у њима приносио Бескрвну Жртву. Но то је Ваш први благодатни дар. Господ Вам је дао још један благодатни дар, а то је да у ово наше време обновите српско монаштво, да наставите свети посао који је започео Свети Сава а наставио Свети Николај Жички. Имате и трећи благодатни дар, највећи од свих – крст прогона правде ради. Апостол Павле пише Филипљанима: “Вама је даровано за Христа не само да у Њега верујете, него и да страдате за Њега“. Страдање за Господа назива даром. По том небеском дару препознајемо да сте истинити пастир Христов. Да нема тога, све би било сумњиво. Апостол рече: “А сви који хоће да живе побожно у Христу Исусу биће гоњени“. Крст прогона је печат који Вам је Господ дао. Крст је печат изабраности сваког хришћанина, сваког хришћанског народа и сваког Христовог епископа. И ми гледајући Ваше благодатне дарове, благодаримо Богу што имамо таквог епископа и духовног оца. Благодаримо и Вама, преосвећени владико, на показаној љубави, труду, стрпљењу око обделавања наших душа. То није мали труд. То је још један Ваш Крст… Молимо се Богу да Вас укрепи у Вашој архипастирској служби, молимо се Богу да Вам да снаге, мудрости и силе, да и Ви својим подвигом и животом прославите Господа и да се по изласку из тела нађете тамо где су Свети Артемије, Свети Јустин, Свети Харитон, Свети Сава и сви Свети из рода нашег.
У то име још једном нека Вам је срећан и благословен имендан. На многаја љета славили! ИС ПОЛА ЕТИ, ДЕСПОТА!”

На крају се речима захвалности Богу на свему и својим гостима на присуству и честиткама обратио и Владика Артемије.

Свечано празновање Светог Великомученика Артемија у Сурдуку завршено је заједничким фотографисањем.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Максима налазе се овде.