Почетна / ПОДСЕЋАЊА / ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ: СРБИ НЕЋЕ ДА ПОТПИСУЈУ СОПСТВЕНУ „СМРТНУ ПРЕСУДУ“

ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ: СРБИ НЕЋЕ ДА ПОТПИСУЈУ СОПСТВЕНУ „СМРТНУ ПРЕСУДУ“

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 178, 12. март 2004. године

Грачаница, 5. март 2004. год.

Владика рашко-призренски Артемије примио је у владичанском двору манастира Грачанице шефа мисије ОЕБС-а (ОСЦЕ) за Косово, г-на Паскала Фијескија (Pachal Fieschi), ради размене гледишта о тренутној ситуацији на Косову и Метохији.

Фијески је на почетку замолио владику Артемија да објасни своје повлачење са места председника СНВ-а, изражавајући своје уверење да СНВ без њега неће више моћи да буде оно што је било пре.

Владика је одговорио да је сво објашњење садржано у саопштењу, које је издала Инфо-служба ЕРП КиМ, односно да су поједини чланови у последње време почели да иступају и износе своје ставове и погледе у име СНВ-а, без икакве консултације са председником, и ван заједничких седница на којима би се о тим ставовима претходно расправљало.

Стандарди морају бити јасно мерљиви

Потом је г. Фијески обавестио владику да је отпочео дијалог између Београда и Приштине дијалогом радне групе за енергетику и да ускоро треба да се одржи састанак и радне групе за нестала лица, као и састанци радних група за комуникације и саобраћај и за повратак. Ове четири групе сачињавају тимови који се баве техничким питањима од интереса за свакодневни живот. Међутим, у другим групама за примену стандарда Срби не учествују и не дају свој допринос, а што би, по мишљењу представника Међународне заједнице, требало да чине. Изражено је на крају и уверење да је то све тако највећим делом због непостојања владе у Србији.

Владика Артемије је напоменуо да су стандарди донети још док је постојала претходна Влада у Београду, и да то није разлог неучествовања Срба. „Стандарди нису први документ, који се доноси о Косову“, објаснио је он, „било је много других докумената који су доносени а нису спровођени. Документ о Стандардима је само списак лепих жеља!“, нагласио је Епископ рашко-призренски, разјашњавајући да у њему није ништа јасно дефинисано ни прецизирано и наводећи да се, на пример, по питању повратка Срби не могу задовољити ако проценат буде нижи од 75%, а да минимум мора да буде барем 50%. „Са текстом Стандарда, какав сада имамо, неко може да прогласи да су се Срби вратили у Приштину уколико се врати 10 Срба у град у којем их је живело 40.000. Срби не могу на то да пристану.“ Владика је изразио и јако неслагање са чињеницом да се у тексту Стандарда, за разлику од Резолуције СБ УН 1244, нигде не спомиње да је Косово интегрални део Србије и државне заједнице СЦГ.

Фијески је објаснио да су стандарди написани под контролом УН, и да је у уводу поменута Резолуција 1244. Стандарди су, пре, план за имплементацију, који предвиђа конкретне акције које треба предузимати да би се остварило оно што је у стандардима побројано.
Владика је, потом, подсетио шефа ОЕБСА за Косово да су Срби већ неколико пута изиграни од стране међународне заједнице. „Да би обезбедио учешће Срба на локалним изборима 2002. године г. Штајнер је обећао да изврши децентрализацију. Избори су прошли, а о децентрализације није било ништа. Срби су постали само декорација косовског Парламента. Ниједна њихова иницијатива није могла да буде уврштена на дневни ред, а камоли да буде разматрана и усвојена. Са друге стране донесени су многи закони против интереса српске заједнице“. Владика се, потом, још једанпут вратио на чињеницу да не постоје никакви критеријуми побројани у документу о Стандардима.

Фијески је одговорио да ће УН у Њујорку извршити процену колико су стандарди испуњени, узимајући у обзир читаву слику, као и то какве мере треба да предузимају локалне власти. Та процена, обећао је Фијески, неће се базирати на речима него на чињеницама. „Потпуно сте у праву, по питању Парламента и међународна заједница ће морати да изврши притисак да би се ту нешто променило“. За неуспех плана за децентрализацију Амбасадор ОСЦЕ-а је навео велико противљање албанске заједнице, која је, упркос томе, у појединим општинама са великом албанском већином извршила де факто децентрализацију, али је нагласио да међународна заједница није сасвим дигла руке од тога.

Где је на Косову и Метохији Хавијер Солана видео „напредак“?

Владика је, након тога, упитао г. Фијескија како гледа на недавну изјаву г-дина Хавијера Солане да „где год сам ишао по Косову видео сам напредак“. „Где је тај напредак? Убијено је 1300 Срба, а нико од починилаца није пронађен; срушено је 130 цркава и манастира, а ниједан обновљен; путеви су и даље небезбедни када њима треба да путују Срби; протерано је 250.000 Срба а већ пету годину не могу да се врате. Ко може да увери Србе, док год су сви ови починиоци на слободи, да неће опет бити преварени учешћем у раду на Стандардима? Због свега набројаног српска заједница нема више поверења у Међународну заједницу и не желимо да сами себе сахрањујемо“, закључио је владика Артемије.

На став Паскала Фијескија да ће ситуација за Србе бити много гора ако не учествују у раду комитета за примену стандарда, владика је одговорио: „Не, ту постоји велика разлика. Боље је не учествовати. То је као да ме неко осуди на смрт, иако нисам ништа скривио, и тражи да сам потпишем смртну пресуду. Уколико потпишем ја ћу заиста постати кривац, уколико не потпишем биће нада мном извршен злочин. Међународна заједница, заиста, може својом политиком да доведе до нестанка Срба са ових простора, али не може за то добити подршку од самих Срба, и ту је та разлика због које не желимо више да учествујемо у раду радних комитета за Стандарде.“ Владика је још навео да схвата да се Међународна заједница, једноставно, боји косовских Албанаца и зато се и не усуђује да ухвати починиоце злочина над Србима. „Ако ухватите убице Срба из Старог Грацког читава ће се Приштина дићи на демонстрације, и Међународна заједница, стога, не сме ништа да учини“, закључио је на крају разговора владика Артемије.

ЕРП КиМ Инфо-служба