Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Прослава Никољдана у Лозници

Прослава Никољдана у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај служио је на празник свог небеског заштитника Светог Николаја Мирликијског, 6/19. децембра, Свету Архијерејску Литургију у истоименом манастиру у Лозници уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, протосинђела Иринеја (Ристића), ђакона Зорана Крстића и јерођакона Симеона (Васића). На Литургији се већи број присутних светосаваца сјединио са Господом кроз Свето Причешће. Након Литургије Владика Наум обавио је чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Николаја принели Владика Николај, игуманија Сара са сестрама и ктитор манастира Милоје Стевановић, свечари Светог Николаја.

Надахнутом архипастирском беседом присутнима се обратио владика Наум.

„Величина једног светитеља мери се по броју душа које он приводи Богу.  А он је безбројне људске душе од греха одвојио и Господу принео као највећу жртву. Ето, данас када њега прослављамо, угледајмо се на његове врлине јер због тога су светитељски празници и установљени, да прослављајући светитеље Христове, подражавамо их у њиховом животу.  Јер ако то не чинимо браћо и сестре, него грешно живимо, и само трбухом својим светитеље Божије прослављамо, онда нам они буду тужитељи пред Богом. Због тога се потрудимо да и ми своју веру чувамо, бранимо, као што је он бранио. Сетимо се оног примера на Првом Васељенском Сабору, где је он био учесник, када је у ревности својој за праву веру ошамарио Арија. Због тога му је чин био одузет и епископски знаци, али Господ и Мајка Божија су се јавили у виђењу неким старијим Епископима и објаснили им да је то ревност за истину Божију и правду Божију, а не неразумни гнев, како су они мислили. И још ревнујмо у правдољубљу. Будимо правдољубиви, делима својим и животом својим проповедајмо правду Божију и правду међу људима. Будимо и милосрдни знајући да дела милосрђа очишћују многе грехе наше. Свако дело милосрђа, чисти душу од грехова. А ми монаси који не можемо чинити материјална дела милосрђа, јер немамо ништа своје, чиме можемо ми Бога да умилостивимо? Приносом духовне милостиње, драга браћо и сестре, монаси, јер претрпети слабост брата или сестре, ружну реч и свако искушење у манастиру са смирењем и трпљењем и љубави према Богу, према брату и сестри  ̶  то је духовна милостиња, много већа од оне телесне милостиње. Имајмо то на уму. Колико је душа претежнија од тела, толико је трпљење и смирено подношење искушења веће од материјалне милостиње.  Дакле, ми монаси имамо итекако пример, итекако начин да Богу духовну милостињу приносимо и да будемо слични Светом оцу нашем Николају“, нагласио је Владика Наум.

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Том приликом присутнима се пригодном беседом обратио ктитор манастира Милоје Стевановић.

Инфо служба