Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Разговор Епископа Артемија са шефом УНМИК-а Михаелом Штајнером

Подсећање: Разговор Епископа Артемија са шефом УНМИК-а Михаелом Штајнером

Print Friendly, PDF & Email

ddecaniГЛАСНИК КиМ број 106, 18. април 2002. године

Шеф УНМИК-а г. Михаел Штајнер посетио манастир Високи Дечани и разговарао са владиком Артемијем

УЗАЈАМНО ПОШТОВАЊЕ – МОДЕЛ ЗА ЕВРОПУ

Дечани, 16. април 2002

Данас је шеф УНМИК-а г. Михаел Штајнер са својим сарадницима посетио манастир Високи Дечани и разговарао са епископом Артемијем и представницима манастира о условима живота српске заједнице на Косову и Метохији.

У току једночасовног разговора у манастирској библиотеци владика Артемије је истакао да постоје два основна приоритета за косовско-метохијске Србе: побољшање услова живота за преостали српски народ у Покрајини као и повратак привремено расељених Срба својим домовима. Без остварења првог немогуће је остварити напредак у повратку нашег прогнаног становништва, нагласио је владика апелујући на г. Штајнера да учини све што је у његовој моћи да се на Косову и Метохији створе услови за демократско и мултиетничко друштво. Ситуација се за Србе суштински није побољшала након рата и напади се настављају готово сваког дана, рекао је са жаљењем Владика Артемије, указујући да је најбољи начин који може допринети разрешењу ове ситуације развој мултиетничких институција у оквирима Резолуције 1244 као и имплементација споразума Хекеруп-Човић, који је закључен прошле године.

Игуман дечански о. Теодосије говорио је о изолованости српских енклава у Метохији, посебно наших манастира, који већ три године живе под својеврсном опсадом, док је протосинђел Сава истакао да је тешко могуће очекивати интеграцију Срба у друштво које има искључиво албански етнички карактер и у коме суштински нема места за слободан и равноправан живот других етничких заједница.

Г. Штајнер је у одговору на речи владике Артемија истакао да је најбољи начин да се побољша положај српског становништва учешће Срба у новоствореним структурама, посебно Влади Косова. Што пре је неопходно преузети одговорност и радити на побољшању услова, рекао је шеф УНМИК-а. На тај начин ће Срби сами учествовати у стварању услова за повратак расељених. Г. Штајнер је изразио задовољство што су Срби спремни да уђу у косовску владу, нагласивши да ће се на тај начин коначно обезбедити сви потребни фактори који ће допринети повратку расељеног српског становништва. Г. Штајнер је посебну забринутост изразио због постојања деструктивних елемената који не желе добро својим заједницама и иза чијих се поступака крију лични интереси, а не интереси народа. Он је владику Артемија замолио да употреби свој лични утицај на остале српске лидере како би се конструктивно укључили у рад косовских институција и тако на најбољи начин помогли опстанку свога народа.

Шеф УНМИК-а је нагласио да заштита споменика културе, посебно манастира, представља приоритет УНМИК-а и изразио наду да ће ускоро доћи дан када манастире неће морати да обезбеђује војска, него ће све заједнице осећати заједничку одговорност за заштиту културног блага. На крају се г. Штајнер сложио са ставом да се интеграција заједница на Косову може остварити једино на равноправној основи у узајамном поштовању идентитета сваке етничке групе. То је једини модел за улазак у Европу, закључио је Михаел Штајнер.

Након разговора и ручка у манастирској трпезарији г. Штајнер са сарадницима обишао је цркву и посетио иконописачку и дуборезну радионицу манастира Високи Дечани.

 

Информативна служба Епархије рашко-призренске

 

ПИСМО Г. ШТАЈНЕРА ВЛАДИЦИ РАШКО-ПРИЗРЕНСКОМ Г. АРТЕМИЈУ

Његово Преосвештенство Артемије, Епископ Рашко-Призренске Епархије

Манастир Грачаница

 

Ваше Преосвештенство,

Веома се радујем што ћу се срести са Вама у манастиру Високи Дечани следећег уторка. То би за мене представљало очекивану прилику да посетим ово веома познато благо светског културног наслеђа. То ће ми такође дозволити да дискутујем о садашњој ситуацији са духовним вођама заједнице косовских Срба. Ја посебно желим да разговарам са Вама шта треба даље предузети. Мислим да сада имамо шансу да постигнемо напредак у вези са повратком избеглица и расељених лица.

Овакав напредак би представљао главни допринос стабилности српске заједнице на Косову. Свестан сам узајамног односа између сигурности и стабилности на Косову са једне стране и повратка са друге стране. Српска заједница неће имати стабилност без безбедности и владавине права и то ће бити главна сметња повратку уколико се расељена лица осећају угроженим због недостатка владавине права. Нарочито због овог узајамног односа гледам на ситуацију у Митровици са великом забринутошћу.

Недавни догађаји су још једном показали да мала група која се претвара да брани интересе српских грађана у Митровици а која заправо следи само себичне личне интересе подрива владавину права у овој општини. Још горе од тога, недавни догађаји изазивају могућност губљења угледа српске заједнице на Косову. Осим тога они су штетни за оне из већинске заједнице који активно раде са нама на мултиетничности.

Стога, ови елементи заправо делују против најбољих интереса заједнице косовских Срба која жели да живи у миру и безбедности. И ја сам то лично увидео када сам посетио жртве насиља заједно са Премијером Пољске г. Лешек Милер-ом који је нагласио своју солидарност са УНМИК-ом и храбрим пољским полицајцима чији је задатак да одрже владавину права у крајње тешким околностима.

У интересу људи са Косова и угледа велике већине косовских Срба, морамо да поново успоставимо владавину права. Сигуран сам да ће овакво настојање добити подршку истинитих вођа заједнице косовских Срба. И уверен сам да ће поновно успостављање културе владавине права допринети прогресу повратка упркос свим потешкоћама.

Замолио сам свог Комесара Полиције г. Стефана Фелер-а, да вам преда ову поруку, и да буде спреман да вас обавести о ситуацији у Митровици.

С обзиром на мој недавни састанак са његовом Светошћу Патријархом Павлом у Београду, ја ћу га обавестити о овој поруци.

Са поштовањем,

Михаел Штајнер, Специјални представник Генералног секретара