Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Бадње вече и Божић у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Бадње вече и Божић у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

Најрадоснији хришћански празник, Рођење Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, у нашем народу познат као Божић, свечано је прослављен у свим катакомбама Епархије рашко-призренске у егзилу. Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт богослужио је у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама.

Прaзнично славље започело је богослужењем на Бадње вече. Након отпуста Вечерње Владика Ксенофонт се обратио верном народу пригодном беседом у којој је поред осталог рекао:

„Дужност нам је, браћо и сестре, због душа својих, због Царства небескога, да не заборављамо наше свете обичаје, не само празновање онога што је Црква догматски устројила и што мора да се љубоморно чува неизменљиво, дакле свети догмати, након светих догмата, свети канони. Али у нашем српском народу, оставили су свети оци у аманет ове дивне обичаје као што је и овај обичај паљења бадњака, који ето ми српски народ имамо, и ми то, српски народ, прослављамо. Зато нам је дужност да чувамо своје бадњаке, да чувамо своје побожне народне обичаје којих није уопште мало, да чувамо своје крсне славе, да чувамо све оно што нас чини светосавцима и православцима. Да не слушамо оне ветрове који говоре да ти народни обичаји за спасење нису битни, јер сви ови народни обичаји, заиста су као дивни цветови, као дивно лишће које украшава ону богосаздану крошњу саме Цркве Христове.“

Након поучног слова Владика је обавио чин освећења бадњака. Уследило је налагање бадњака уз радосно појање божићне песме „Ој бадњаче, бадњаче“. Празнично славље је настављено у манастирској трпезарији, где је, по старом српском обичају, обављено уношење бадњака и сламе у дом, уз радосно појање монаштва и верног народа. Уследила је трпеза љубави за све присутне коју је приредило братство манастира.

Сутрадан, на сам празник Рођења Христовог, у 5.00 часова, богослужење је започело Великим повечерјем. У наставку је служена Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Епископу Ксенофонту су саслуживали: протосинђел Доситеј, јеромонах Леонтије и јерођакон Георгије. Светој Литургији је присуствовало око 250 верника. Многи од њих сјединили су се Господом кроз Свето Причешће.

На крају Свете Литургије прочитана је Божићна посланица новоизабраног предстојатеља ЕРП у егзилу Епископа Ксенофонта и подручних му Хорепископа: Николаја, Максима и Наума.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба