Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Тројеручица код Књажевца

Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Тројеручица код Књажевца

Print Friendly, PDF & Email

У селу Шести Габар, недалеко од Књажевца, налази се женски манастир Епархије рашко-призренске у егзилу. Манастир је задужбина Мила Величковића из Калне. Миле је са својим оцем Будимиром саградио предивну цркву посвећену икони Богородице Тројеручице и мањи помоћни објекат. У августу прошле године своју задужбину поклонио је Епархији рашко-призренској у егзилу. Манастир је оживео у октобру прошле године када је из лозничког сестринства у манастир, по благослову Епископа Артемија, дошла настојатељица манастира монахиња Евгенија (Стојановић). У недељу, 25. јула ове године, манастир је прославио своју прву храмовну славу Светом Архијерејеском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум. Владики Науму су на Литургији саслуживали: протосинђел Хризостом (Јовановић), протојереј-ставрофор Лазар (Секулић), јереј Добрица (Чакаревић), јерођакон Симеон (Васић) и ђакон Мирослав (Станковић). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 200 верника. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Иконе Пресвете Богородице Тројеручице принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе – ктитори Миле и Будимир Величковић из Калне. За наредну годину пријавили су се Ненад и Ирена Филиповић и Зорица Илић, сви из Ниша.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум. У својој архипастирској беседи владика је најпре говорио о Пресветој Богородици:

”Данас прослављамо Пречисту Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију, која је једина спојила материнство и девствену чистоту. Она је сва била у Богу, сва живела Богом, сва вођена Богом. Она је ум Христов имала. Због светости своје, због светог живота свог, због тога што је била украшена свим светим врлинама удостојила се да постане Мајка Божија.Читав Њен живот је, браћо и сестре, био непрекидна умно-срдачна молитва, серафимска молитва, браћо и сестре, коју ниједан човек никада неће достићи. Дакле, серафимска молитва и херувимска ревност у служби Богу. Неуморно служење Богу, неуморна у трудовима и целомудрена у разговорима. Мало је причала, каже свето предање, и то што је говорила било је само на корист слушалаца.
Најлепше иконе осликане су у Њену част. Њена икона Тројеручица је најпоштованија у нашем народу и једна од најпоштованијих у роду хришћанском.”

На крају своје беседе владика је поучио присутни народ:

„Имајмо, браћо и сестре, на уму и ту истину да Она не воли када неко гресима својим гневи Сина Њеног, нарочито ако хули на Сина Њеног кроз јерес, јер је јерес је хула на Духа Светога, на самог Господа Исуса Христа, на Свету Тројицу. Дакле, Она одвраћа лице од богохулника. Због тога, чувајмо се од јереси, бранимо своју веру у ово тешко време када је она угрожена као и у време светог Јована Дамаскина од јереси иконоборачке. И данас свејерес екуменизма угрожава, напада нашу веру, убија људске душе, браћо и сестре, а ми имајмо љубави према Богу и према Пресветој па будимо ревносни у одбрани своје вере и одбрани своје душе од свакога греха. Украсимо се и ми свим јеванђелским врлинама као што је то Пресвета Богородица чинила.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом најмлађи верници ове благодатне катакомбе извели су пригодни програм. Потом се присутнима обратио Владика Наум пригодним речима благодарности Богу и Богородици на благодатној светковини и ктиторима ове светиње за велико добро дело које су учинили саградивши предивни храм. Такође, владика је позвао присутни народ да помогне двочланом сестринству манастира у изградње новог конака јер приземни помоћни објекат од дасака, где тренутно сестре живе, не испуњава основне услове за живот.

У том погледу и ми позовимо све људе добре воље да, по својим могућностима,  помогну изградњу новог манастирског конака.

Уплате се могу вршити на динарски рачун у поштанској штедионици на име Вера Остојић. Број рачуна је:

200 33390190 91.

 

        Манастирски конак

Инфо служба