Почетна / АРХИВА

АРХИВА

Сабор архијереја и настојатеља манастира Епархије рашко-призренске у егзилу

Print Friendly, PDF & Email

У суботу, 22. новембра 2022. године, у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву одржан је редовни јесењи Сабор архијереја и настојатеља манастира Епархије рашко-призренске у егзилу, двадесетпрви по реду. Сабором је председавао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. 

Годишњи помен блаженопочившем Епископу Артемију

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Нова Никеја у Лелићу 19. новембра 2022. године, служена је Заупокојена Архијерејска Литургија и годишњи парастос блаженопочившем Епископу Артемију (упокојио се у Господу на Аранђеловдан 2020. године). Заупокојену Литургију је служио Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење

Најава монашења

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама, на Великом вечерњу уочи празника Светог краља Стефана Дечанског, 23. новембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашиће у чин мале схиме искушеника поменутог манастира Зорана (Ђурђевића). Велико вечерње ће почети у 17.00 часова.

Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г.

Заупокојена Литургија и парастос блаженопочившем Епископу Артемију

Print Friendly, PDF & Email

Заупокојена Литургија и парастос блаженопочившем Епископу рашко-призренском у егзилу Артемију служиће се 19. новембра 2022. године у манастиру Нова Никеја у Лелићу.

Свету Архијерејску Литургију ће служити Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај са почетком у 9 часова. Парастос ће се служити у наставку Литургије.

Трибина у Крагујевцу: Духовна обнова као услов свенародног опстанка и напретка

Print Friendly, PDF & Email

У среду 9. новембра 2022. године, у конференцијској сали хотела „Женева лукс“ у Крагујевцу, одржана је трибина „Духовна обнова као услов свенародног опстанка и напретка“. Трибину је организовала Свесрпска народна организација „Срби на окуп“, месни одбор Крагујевац. На трибини је говорио Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.

Полугодишњи парастос монаху Јустину (Павловићу)

Print Friendly, PDF & Email

На Митровданске Задушнице, 5. новембра, ове године, у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, одслужен је полугодишњи парастос блаженопочившем монаху Јустину (Павловићу). Парастос је служио Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића),

Најава

Print Friendly, PDF & Email

У среду, 9. новембра 2022. године, у 17 часова, у конференцијској сали хотела „Женева лукс“ у Крагујевцу (преко пута зграде новог суда и Електрошумадије), одржаће се трибина под називом „Духовна обнова као услов свенародног опстанка и напретка“. На трибини ће говорити Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдског и панонски Г.Г.

Промоција књиге „Шематизам Епархије рашко-призренске у егзилу 2010-2020“

Print Friendly, PDF & Email

На дан Светог великомученика Артемија, 2. новембра/20 октобра, у Академији 28 у Београду представљен је „Шематизам Епархије рашко-призренске у егзилу 2010-2020“. Овим издањем монаштво епархије рашко-призренске у егзилу постхумно је испунило жељу и идеју свог духовног оца блажене успомене епископа Артемија да се „…Шематизам уради ваљано“.

Интервју Владике Артемија за руски часопис „Фома“[1]

Print Friendly, PDF & Email

Извор: Часопис „Свети Кнез Лазар“, година 2008, број 3-4 (63-64), стр. 13-23

1. ПИТАЊЕ: Владико, какав је став рашко-призренске Епархије према самопрокламованој kосовској држави и према разноврсним новим спољним институцијама на Космету? Које су се додатне опасности за Српску Православну Цркву и српски народ испољиле након 17.

Полугодишњи помен монаху Јустину

Print Friendly, PDF & Email

Заупокојена Литургија и полугодишњи парастос новопрестављеном монаху Јустину, служиће се у суботу, 5. новембра 2022. године у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву.

Литургија ће почети у 8 часова а парастос у 11 часова.