Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 15. по Духовдану и празник Светих Српских Просветитеља и Учитеља у Кули

Недеља 15. по Духовдану и празник Светих Српских Просветитеља и Учитеља у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Недеља 15. по Духовдану је ове године обиловала празничним радостима. Поред свесветле васкршње радости, прошли недељни дан (13. септембар) је у себи сјединио и радости још три празника: Полагања појаса Пресвете Богородице, Светих Новомученика Јасеновачких и Сабора Светих Српских Просветитеља и Учитеља. Овај четвороструки празник је свечано прослављен у свим храмовима епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу. Најсвечанија прослава је била у манастиру Свете Тројице у Кули, где је Свесрпска народна организација „Срби на окуп“ прославила своју славу – Свете Српске Просветитеље и Учитеље.

Свету Архијерејску Литургију, на овај четворосветли празник, у поменутом манастиру, служио је Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г. Максим, уз саслужење јеромонаха Хризостома и јерођакона Никодима. Овом свештеном Литургијском сабрању присуствовало је око 150 светосаваца. Многи од њих су се на Светој Литургији причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

После Свете Литургије Владика Максим је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита, које је принео овогодишњи домаћини славе Милорад Цвејић из Новог Сада, испред Месног одбора СНО „Срби на окуп Војводина“. Домаћин славе наредне године биће МО СНО „Срби на окуп Шабац“, а прослава славе биће, ако Бог да, у манастиру Св. Краља Милутина у Бадовинцима.

У својој веома надахнутој архипастирској беседи Владика Максим је нагласио: „Управо су ови Српски Просветитељи и Учитељи, пре свега онебесили своју душу и испунили је јеванђелском науком и јеванђелским живљењем, уселили читаво Небо, заједно са Небеским Царом Христом, у своју душу, и тиме су онебесили и нашу свету српску земљу. Српски Светитељи и Просветитељи пропутили су нам пут у Небеску Србију. Они су својим  јеванђелским светим подвижничким животом земаљску Србију преображавали у небеску Србију. Они су те духовне карике које, управо и дан данас, својом светом речју и поуком коју су нам оставили, а још више својим светим примером, повезују ову нашу намучену земљу српску са Небеском Србијом. Све су то разлози, браћо и сестре, зашто ми данас прослављамо Свете српске Светитеље и Просветитеље на челу са најсветијим српским Просветитељем и Учитељем – Светим Савом.

Оно што су Свети српски Просветитељи и Учитељи учили наш народ, то су све свети српски мученици, после њих, на самом делу испунили. На челу тих светих српских Мученика стоји Свети кнез Лазар, а у мноштву тих светих Мученика придружио се и велик број Јасеновачких Мученика чији спомен данас славимо… Зато смо ми, данашњи Срби, двоструко обавезани да тим истинским јеванђелским путем којим су они ходили, такође ходимо. Обавезали су нас они сами јер су цео свој живот искористили служећи Богу и нама, своме роду. Служили су не само поколењу у коме су они живели, него и свим својим потомцима после њих. Јер духовно богатство које су они нама оставили је толико велико да ми од њега и дан данас живимо“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе из СНО „Срби на окуп“.

Молитвама Пресвете Богородице, Светих српских Просветитеља и Учитеља и Светих Новомученика Јасеновачких, Господ да помилује и спасе наш многострадални и христољубиви народ српски од многобројних видљивих и невидљивих непријатеља, који су нас са свих страна, у ово зло време, окружили. Амин. Боже дај.

Уредништво