Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Преображења Господњег у Леушићима свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Преображења Господњег у Леушићима свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Преображења Господњег у Леушићима, 19. августа, свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Игњатија (Станића), протосинђела Дамјана (Ковачевића), протосинђела Павла (Дрековића), јеромонаха Пајсија (Марковића), јереја Славена (Стевановића), јерођакона Георгија (Радојичића) и јерођакона Павла (Стојановића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 300 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је најпре извршио чин освештања грожђа а затим и чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Босиљка Зухановић, Оливера Ристић и Рајка Бошковић из Београда.

Потом се окупљеном народу архипастирском беседом обратио владика Максим. У својој беседи владика је најпре говорио о празнику Преображења а затим је поучио народ:

“Црква Христова јесте тај духовни Тавор на који нас Господ призива да се успнемо на ту висину јеванђелског живота, висину живота по светим јеванђелским заповестима да би и нас на тој и таквој јеванђелској Таворској висини обасјала та Преображењска благодат Богочовека Христа, благодат Духа Светога. Јер Богочовек Христос Духом Светим у цркви својој борави и Духом Светим и ми у цркви светој постајемо Христови, каже Свети Јустин Ћелијски.
Нека Свеблаги Господ свима нама дарује ту Таворску Божанску благодатну светлост, да заиста живећи у цркви светим врлинама и светим тајнама непрестано преображавамо себе, да испуњавамо себе том славом благодати благодатном светлошћу Богочовека Христа, благодаћу Духа Светога, да и ми достигнемо ту таинску светлост, ту радост Царства небескога са свима светима. Амин. Боже дај. “

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој прелепој и благодатној катакомби.

Инфо служба