Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићима

Монашење у манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

На бденију, уочи празника Благовести, 6. априла, у манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићима, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеницу овог манастира Рајку (Павловић) давши јој монашко име Христина. На бденију је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим. Бденију и монашењу је присуствовало монаштво епархије и око стотину светосаваца.

Након монашења Епископ Ксенофонт се надахнутом беседом обратио присутном народу:

“Нека би Господ дао помоћи и благодати новопостриженој монахињи Христини од вечерас, да и даље у побожности у смирењу и трпљењу и послушању проводи свој живот, да се угледа на своју заштитницу, Свету Христину Тирску, коју ни безбожни отац ни остала два мучитеља нису могла да натјерају да се одрекне Христа. Млада дјевојка која од младости своје промишљала о тајнама Божијим иако јој није било познато хришћанство али каже се, ето по неком недокучивом промислу Божијем, и као незнабошкиња имала је име Христина и тако свој живот и окончала у име Христово. Нека се и монахиња Христина поучава и надахњује тим дивним примјером њене од вечерас небеске заштитнице, мученице Христине, нека се поучава и овим дивним примјером Пресвете Богородице у навечерје чијег празника је примила монашке завјете, а ја сам сигуран да ће она усрдно да се моли за све нас, јер је овом свјету потребно што више побожних и што више светих и што више молитвеника. Напунио се свјет разноразних филозофа и мудријаша, а треба нам смирених и трпељивих молитвеника и треба нам светих људи да бисмо ову нашу свету Србију извели из овога понора у који полако клизи, у који полако пада.

Сигурни смо, дакле, да ће се она за све нас молити, за сав род српски, за читаву Цркву, а и ми њој да припомогнемо нашим молитвама да је Господ одржи, да у онај дивни и страшни и велики дан доласка Христовога односно дан одласка њеног са земље и у дан велико доласка Христовога на земљу чује онај благословени глас онима са десне стране: „Ходите благословени Оца мога да неследите царство“. Амин. Боже дај.“

Након монашења уприличена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта можете погледати овде.