Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Празник Усековања Светог Јована Претече у Барајеву

Празник Усековања Светог Јована Претече у Барајеву

У тринаесту недељу по Духовдану ове године празнује се и Усековање Часнога Претече, као и Сабор Српских Светитеља. Поводом наведених празника Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу г.г Артемије служио је свету архијерејску Литругију у манастиру светог Јустина Ћелијског у Барајеву, уз саслуживање клирика наше Епархије.

Иако је манастир тек у оснивању, упркос врло скромним условима у њему, света архијерејска Литургија одслужена је са великим торжеством и радошћу. Том радошћу био је преиспуњен читав манастирски амбијент, испуњен такође и мноштвом верника придошлих са свих страна наше отаџбине, тако да је и овог пута манастир био сувише мали да би примио у угостио све придошле вернике, светосавце.

Након архијерејске Литургије Његово Преосвештенство обратио се присутнима пригодном, надахнутом и дужом беседом, на тему празника и смисла који прослављани празници са собом носе. Њу је и завршио изражавајући своју наду у Бога и молитве светих које празнујемо, следећим речима:

„Надајући се у милост Божју, молитвама свете Богородице, преподобног Јустина Ћелијског и осталих из рода нашега које данас славимо, ми се надамо да ће Бог и на нас да погледа, да нам дарује Своју благодат и Своју снагу, да истрајемо на овоме путу, на путу исповедања праве вере Православне, да је сачувамо и очувамо неокрњену, неупрљану и да је предамо нашим млађим покољењима да би се име Божје, име Оца и Сина и Светога Духа, славило у роду нашем у све векове и сву вечност.“

Овом приликом је са епископом Артемијем саслуживао и јереј Жељко Марић до садашњи клирик Епархије банатске и парох у Борчи, од данас у славу Божју клирик Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.