Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава у катакомби Светог Илије у Младенову

Храмовна слава у катакомби Светог Илије у Младенову

Print Friendly, PDF & Email

Великом старозаветном угоднику Божјем, боговидцу, чудотворцу и ревнитељу вере Божје, Светом Пророку Илији (2. август) посвећена је катакомба Епархије рашко-призренске у егзилу у селу Младенову, недалеко од Бачке Паланке. И ове године катакомба је своју храмовну славу свечано прославила Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење:  јеромонаха Пајсија (Марковића), јереја Синише Ђурина, протосинђела Никодима (Малешевића), јереја Славена Стевановића и јерођакона Симеона (Васића). Литургији је присуствовао Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, и око 60 верника, углавном из српске Војводине.

Након Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели овогодишњи домаћини славе: Душан Кнежевић из Младенова, Славица Мијић из Сомбора и Небојша Миланко из Ветерника. За следећу годину  се пријавио Лука Стевановић из Новог Сада.

У својој архипастирској беседи Владика Наум је говорио о животу светог пророка Илије, који је протекао у знаку пламене љубави према Богу и ревности за закон Божји, а затим је поучио народ:

“Моћне су молитве Светог Илије, драга браћо и сестре, и треба их искористити, потребно је да се молимо Светом Илији да нам помогне, да он својим ватреним молитвама пред Престолом Божијим спали све наше страсти у нашој души, све наше грехе и греховне жеље, а нарочито да му се молимо да он уништи свејерес екуменизма као што је некад уништио идолопоклонство у свом народу. Дакле, и ово наше време је слично време, време отпадије од Бога, време када се људи клањају лажним боговима. Који су то богови? И блуд и среброљубље и телевизија и интернет и друштвене мреже и култура и наука и све остале страсти које цветају у наше време. Људи су се од Бога одвојили, драга браћо и сестре, одвојили се хришћани због јереси екуменизма. Потребно је да се њему молимо, да нам он помогне да победимо све оно што нас одваја од Бога. Јерес је смрт душевна, она нас одваја од Бога. И ми видимо, заиста, да и наш народ пати у ово наше време, пати од суше, пати од болести, пати од поплава, од врућине, све су то патње које је Господ допустио да се народ врати Богу. Значи неки пророк Илија се горе на небу моли да Бог казни народ свој али да му душу сачува. Који је тај пророк Илија? То је Свети Сава, браћо и сестре, то је наш Свети пророк Илија који плаче због грехова нас грешних Срба, јер смо се од вере праве одвојили и у грех зашли. Због тога шта нам ваља чинити? Ваља да се Богу вратимо, да осудимо свејерес екуменизма, да оставимо грех, да Богу служимо у молитви, посту, добрим делима, вршењу заповести Господњих, па ће нас Господ помиловати као што је некад помиловао Израиљски народ. Верујемо у то јер су свемоћне молитве Светога Саве. Нека би Господ дао да ми до краја света и века будемо народ Божији, да служимо Господу ватрено као што је ватрено Богу служио Свети пророк Илија и Свети Сава, српски Илија, да будемо деца Божија и да и овде у телу прослављамо Тројединог Бога нашег, Оца и Сина и Светога Духа и кроза сву вечност. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави коју су припремили овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

 

Све беседе Владике Наума налазе се овде.