Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Средопосна недеља у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима

Средопосна недеља у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима

Четврта Недеља Часног Поста назива се „Средопосна“ и посвећена је великом угоднику Божијем, испоснику и молитвенику, Светом Јовану Лествичнику. У недељу Средопосну, 13/26. марта, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), јеромонаха Симеона (Весића), јеромонаха Саве (Мирковића) и јерођакона Паладија (Матића). Овом Литургијском сабрању присуствовало је око 120 светосаваца. Многи од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

У својој архипастирској беседи Владика је најпре говорио о посту и молитви као средствима која је Господ дао људима да изгоне род демонски, род страсти, из себе а затим и о „Рајској лествици“ Светог Јована Лествичника:

„Књига „Лествица“ има неких 29 степеница којим се човек пење. Свака та степеница је једна врлина коју човек треба да стекне у своме животу, и да помоћу њих он, уствари, узраста и пење се на небо. Темеље те рајске Лествице нема сумње као и темеље сваке врлине, сваке заповести Божије је вера. Вера Православна, она вера коју је Господ донео и предао апостолима, а они светим оцима а од њих и ми примили преко нашега Светога Саве. Дакле та „Лествица“ Светога Јована Лествичника је ослоњена на земљу, а пружа се до Неба и наслања се на наду у Господа. Вера је основ, а нада је оно чиме се завршава. Јер све човек може да изгуби, али наду никако, јер каже: Нада последња умире. Док се год надамо у Господа, у Његову милост, у Његову помоћ, ми ћемо се до тада и трудити уз помоћ Божију да вршимо заповести Божије, да се постепено пењемо уз те лествице рајске. А ђаво, шта он ради? Гледа да бар некога са врха те лествице саблазни и сруши у понор пакла. Као што има на иконама негде приказано како се многи пењу уз рајску лествицу, али неки од њих падају наглавачке доле у пакао. То су они који се једно време труде да живе по Јеванђељу Божијем, по заповестима Божијим, а онда на неко место се оклизну и падну под власт ђавола.

Зато, браћо и сестре, имајмо у виду ова два случаја. Исцељење овага бесомучнога  младића, где је Господ дао дијагнозу и дао и лек – пост и молитву. Имајмо у виду и рајску лествицу, коју је и Господ изразио у девет блаженстава које читамо и певамо сваке недеље на Светој Литургији, почевши од: „Блажени сиромашни духом јер је њихово Царство Небеско“. А завршавају се та блаженства Господња са тиме: „Радјуте се и веселите се када вас усрамоте и узпрогоне, када буду говорили свакојаке рђаве речи на вас“, тада управо тада треба се радовати, јер је рекао Господ: „Радујте се и веселите се јер је награда ваша велика на Небу.“

Након Свете Архијерејске Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.