Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У манастиру Светог Стефана Деспота српског у Крњеву свечано прослављена прва храмовна слава

У манастиру Светог Стефана Деспота српског у Крњеву свечано прослављена прва храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Милошћу Божијом и добротом српског домаћина-приложника Тихомира Младеновића из Крњева Епархија рашко-призренска у егзилу је добила још једну катакомбу-манастир у селу Крњеву код Велике Плане. То је тридесет и прва катакомба у епархији и посвећена је дивном угоднику Божијем из нашег народа – Светом Стефану Деспоту српском. На дан спомена Светог Стефана Деспота, 19. јула/1. августа, најмлађи епархијски манастир свечано је прославио своју прву храмовну славу. Прву Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење  Његовог Преосвештенства хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и 12 свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око 200 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Светог деспота српског Стефана принела настојатељица манастира монахиња Пелагија. За следећу годину за домаћине су се пријавили син и ћерка ктитора манастира – Душан Младеновић из Беча и Олгица Мрђа из Београда.

У својој веома надахнутој архипастирској беседи Владика Артемије је поред осталог рекао:

„Данас, браћо и сестре, на овоме светоме месту у овоме светоме храму Божијем сећам се речи апостола Павла који заповеда својим ученицима и свима хришћанима: “На свему благодарите! На свему што Бог даје, што Бог допушта треба благодарити, захваљивати се Богу.“ Али којим речима данас да се захвалимо Богу на овој милости Његовој, на овоме дару који нам је подарио ове године овде у овоме дивноме селу шумадијском. Како да заблагодаримо Богу на још једном огњишту Вере праве, апостолске, светоотачке које је Господ запалио на овоме месту овде, да би имали где да се окупљамо, да душе своје грејемо и да веру чувамо и сачувамо. Ово је једна од најмлађих, уствари најмлађа катакомба наша. И као што се у породици радују сви када добију новога члана породице, када се роди дете, тако и сви ми, цела епархија, без обзира где ко живео близу или далеко, данас се радују због ове нове катакомбе коју смо посветили у спомен светог Стефана Високога, деспота српскога, који је у овим крајевима владао и борио се за очување своје отаџбине Србије и српскога народа“.

Уследила је свечана трпеза љубави коју је припремила настојатељница мати Пелагија заједно са верним народом. Окупљеним светосавцима се том приликом краћом пригодном беседом обратио и Владика Наум. За време трепезе љубави женски хор „Свети Јустин Ћелијски“ из Барајева извео је пригодан програм.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.