Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Преосвећени Владика Артемије рукоположио нове клирике Цркве Божје за службу на Светој Гори и Бадовинцима

Преосвећени Владика Артемије рукоположио нове клирике Цркве Божје за службу на Светој Гори и Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу слепога, 30. априла/13. маја, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, архимандрит Варнава (Димитријевић), јеромонах Симеон (Весић), јеромонах Сава (Мирковић), јеромонах Макарије (Кипљукс), јерођакон Паладије (Матић), јерођакон Пајсије (Марковић) и јерођакон Теоктист (Вуловић). Литургији је присуствовало око стотину верника. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

У току Свете Литургије Владика Артемије је у чин јеромонаха рукоположио јерођакона Макарија (Кипљукса), из братства старца Рафаила (Берестова) са Свете Горе, а у чин јерођакона, сабрата поменуте свете обитељи, монаха Теоктиста (Вуловића).

Након Литургије присутном народу се пригодном беседом обратио Владика Максим. У својој беседи  владика је најпре говорио о чудесном исцељењу од стране Господа Христа слепорођеног човека, које је описано у јеванђељском зачалу које се чита у Недељу слепога (Јн. зач. 34; 9, 1-38), а затим је поучио присутне:

“Овим чудом нас Црква поучава да је Христос светлошћу Свога Васкрсења читав род људски који је боравио у слепилу греха и смрти, исцелио и просветлио. Даровао нам духовни вид, духовно зрење којим можемо видети и иза границе смрти које представља најстрашнијег непријатеља рода људског, јер шта је тужније од смрти, шта је тужније од растанка од наших ближњих у овоме свету. Нема ничег тужнијег и потреснијег од смрти и Христос је управо Својим светим Васкрсењем дугорочну тугу претворио у радост. Јер, смрт православних хришћана је као миран сан. Зато се за православне хришћане каже да су се блажено упокојили, уснули, умирили у Господу као у неком дивном сну.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба