Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Празници / Свети Николај, архиепископ мирликијски чудотворац

Свети Николај, архиепископ мирликијски чудотворац

Print Friendly, PDF & Email

Међу превеликим светилима Цркве Христове, као најсјајнија звезда, несумљиво стоји многопоштовано и преузвишено име и по животу и по вери и по делима, светог Николаја мирликијског архиепископа, великог пастира и чудотворца. Овај угодник Божији представља прави дар Божији целом роду хришћанском и васцелој Цркви Христовој. У овом служитељу Божаснких тајни као на многоплодном дрвету благодат Божија је прорасла многе хришанке и еванђелске врлине. Тачније речено, на светом Николају заблистале су све хришћанске врлине и пунота благодати Божије у највећој мери која је човеку у Христу и Цркви Његовој могуће примити.

Ако говоримо о ревности у проповеди немогуће је не поменути светог Николаја, ако похвалимо преподобне испоснике и молитвенике, похвалићемо и њега, ако узвеличамо часне и ревносне свештенослужитеље Божијег олтара, узвеличаћемо и њега, ако се задивимо серафимској ревности свештених исповедника и мученика вере Христове, дивићемо се и њему, јер је својим преподобним и побожним животом овај човек Божији уселио у себе зраке благодати свих ових, као и многих других христоликих врлина.

Стуб Цркве, по милости познат и по дубини вере хваљен, свети Николај, родио се у малоазијској области Ликији у граду Патари око 270. године. Његови родитељи, отац Теофан и мајка Нона имали су само њега. При крштењу је добио име Николај (грч. Νικόλαος — Николаос), што у преводу значи победитељ народа. Духовном животу поучавао га је стриц Николај, епископ патарски. Они су се заједно замонашили у манастиру Нови Сион. Након смрти својих родитеља, продао је цело имање и новац је разделио сиротињи. Неко време је био свештеник у свом родном граду. Одликовао се милосрђем и многи су сматрали, да ће наследити свог стрица као епископ. Пошто је био скроман, повукао се у самоћу и безмолвије да тако сачека своју кончину. У његовом житију се вели да му се потом јавио глас Господњи и рекавши му: „Николаје, пођи у народ на подвиг ако желиш бити од Мене увенчан“. Тада је напустио пустињачки живот и отишао у народ. Изабран је за архиепископа града Мира у Ликији (тада Римско царство, данас област данашње Турске).

Током владавине царева Диоклецијана и Максимијана у време гоњења и мучења хришћана био је затворен у тамницу, али ни ту није престајао да проповеда и шири хришћанство. Присуствовао је Првом васељенском сабору у Никеји, али због тога што је ударио александријског свештеника и кривоверца Арија, оптуженог за јерес, удаљен је са Сабора и забрањено му је даље присуство. Предање Цркве бележи да су му одобрили поновно присуство на Сабору тек када им се у сну преко изабраних архијереја јавио глас Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, да је учињена велика неправда према светом Николају, који је бранио праву веру.

Још за време његовог живота сматран је светитељем. Молитвено се призива у помоћ при болестима, некој несрећи или немоћи. Предање сведочи да се он свима одазивао и да је свима помагао, а да је из његовог лица сијала светлост. У старости се разболео и преминуо 6. децембра 343. године. Свети Никола се и слави тога дана, што је уствари 19. децембар по новом календару.

 

shara03

 

Тропар, глас 4.

Правило вјери и образ кротости воздержанија учитеља јави тја стаду твојему, јаже вешчеј истина, сего ради стјажал јеси смиренијем вискокаја, нишчетоју богатајао, оче свјашченоначалниче Николаје, моли Христа Бога спастисја душам нашим.
 
Тропар, глас 4.

Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче свештеноначлниче Николаје, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Кондак, глас 3.

В Мирјех свјате свјашченодјејствитељ показалсја јеси, Христово бо преподобне Евангелије исполнив, положол јеси душу твоју о људех твојих, сего ради освјатилсја јеси, јако великиј тајник Божија благодати. 

Кондак, глас 3.

Показао си се у граду миру као вршилац свете службе, светитељу Николаје, јер испунивши Еванђеље Христово, положио си душу своју за народ твој и спасао си невине од смрти. Због тога си се посветио као велики познавалац тајни благодати Божије.