Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Спасовдан у Дудовици

Спасовдан у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

Светли празник Христовог Вазнесења (Спасовдан) свечано је прослављен у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици. Свету Архијерејску Литургију поводом овог великог празника Господњег служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Дамјана (Ковачевића), протојереја Димитрија Тактикоса, јерођакона Паладија (Матића), јерођакона Дионисија (Морачанина), јереја Бранка Јованчевића, јереја Игора Матијевића и јереја Горана Калушевића.  Светој Литургији је присуствовало око 100 верника. Пастирском беседом присутном народу обратио се протојереј Димитрије, клирик епархије грчке народности са службом у Лондону. У својој беседи отац Димитрије је нагласио:

„Када је наш Господ Исус Христос сишао са небеса – уништио је силу ђавола. Када је Господ наш разапет и Васкрсао – Он је уништио моћ смрти. Када се Господ Вазнео на небеса – уништио је разлику између човека и Бога уздижући људску природу севши са десне стране Оца. Ми видимо ове три победе нашег Господа и видимо да је најјаче оружје које је Он користио било смирење.  Ова три најзначајнија догађаја у историји рода људског били су доказ највећег смирења. Нису многи људи били сведоци ових догађаја, само они кротки су били присутни. Господ наш нас подсећа да је Бог изабрао кротке и слабе да посрами моћнике овога света. Нека би нам Вазнесени Господа подарио силу да наставимо у нашем смирењу под омофором нашег најкроткијег Владике Артемија, да и ми можемо у нашем смирењу да победимо моћ овога света, како би сви заједно били узнесени са нашим Господом. Амин.“

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави. Овом приликом се присутном народу, пригодном речју о Православљу у Америци, обратио протосинђел Дамјан, настојатељ манастира Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД).

Инфо служба