Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Архангела Михаила у Нишу свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Архангела Михаила у Нишу свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Светог Архангела Михаила у Нишу је на Аранђеловдан, 8/21. новембра, свечано прославио своју храмовну славу Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Игњатије (Станић), протосинђел Дамјан (Ковачевић), јеромонах Хризостом (Јовановић) и јерођакон Дионисије (Морачанин). За певницом су појале монахиње из манастира Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу. Литургији је присуствовало бројно монаштво и око 180 верника из свих крајева наше отаџбине. Неки од њих су се сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Архангела Михаила принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Снежана Видовић из Ниша. Свечари Светог Архангела Михаила су овом приликом били и монахиња Михаила, настојатељица манастира Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу и монах Михаило, сабрат катакомбе у Нишу. Они су своја монашка имена добили по Светом Архангелу Михаилу. За следећу годину пријавио се Малиша Томић из Ниша.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

„Свети Архангел Михаил је био борац за истину, он се и данас назива у химнама њему испеваним да је он начелник анђела, свих анђела, значи заповедник, војсковођа – архистратиг, главни војсковођа, а људима наставник, нама људима је учитељ који нас упућује како да живимо овде на земљи да би добили живот вечни у Царству Христа Бога нашега. То је тај дивни архангел Божији кога данас славимо и овде и у многим још црквама и манастирима и у многим домовима нашег народа, данас се он прославља као Крсно име – Крсна слава. Увек када смо у невољи, када осетимо да нас неки грех напада, да је ђаво у близини нашој обратимо се у молитви светом Архистратигу Божијем Михаилу и он ће притећи нама у помоћ и неће нам непријатељ моћи да науди ни у чему.

Нека је још једном срећна и Богом благословена слава манастира оца Хризостома, братије његове, мати Михаиле и свих осталих који овде славе. Нека Бог услиши све наше молитве и дарује нам снаге да останемо оно што су били и наши свети преци – прави православни хришћани.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом мали светосавци при катакомби су извели пригодан програм.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.