Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Свети Димитрије прослављен у Љуљацима

Свети Димитрије прослављен у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

IMG_6922Овај славни и чудотворни Светитељ родио се у граду Солуну од родитеља благородних и благочестивих. Измољен од Бога од бездетних родитеља, Димитрије беше јединац син њихов, због чега би с великом пажњом однегован и васпитан. Његов отац беше војвода Солунски, па кад му отац умре, цар постави Димитрија за војводу на место оца. Поставивши га за војводу христоборни цар Максимилијан нарочито му препоручи да гони и истребљује хришћане у Солуну.

Но Димитрије не само да не послуша цара него, напротив, јавно исповедаше и проповедаше Христа Господа у граду Солуну. Чувши то цар веома се огорчи на Димитрија, па када се једном враћаше из рата против Сармата, цар Максимилијан сврати у Солун нарочито, да ствар испита. Призва, дакле, цар Димитрија војводу и испитиваше га о вери. Димитрије јавно пред царем призна да је хришћанин и уз то још изобличи царево идолопоклонство. Разјарени цар баци Димитрија у тамницу.

Знајући шта га чека Димитрије уручи све своје имање своме верноме послушнику Лују, да разда сиротињи и оде у тамницу весео, што му предстојаше страдање за Христа Господа. 
У тамници му се јави Ангел Божји и рече му: „Мир ти, страдалче Христов, храбри се и крепи се!“ После неколико дана посла цар војнике у тамницу да убију Димитрија. Војници нађоше светитеља Божјег на молитви, и избодоше га копљем. Тело његово узеше хришћани потајно и сахранише га чесно. Из тела страдалца Христова потече целебно миро, којим се многи болесници излечише. 


Ускоро над моштима би подигнута мала црква. Неки велможа Илирски Леонтије бејаше болестан од неизлечиве болести. Он притече моштима св. Димитрија с молитвом и би потпуно исцељен. Из благодарности подиже Леонтије много већу цркву на место старе. Светитељ му се јави у два маха. Када цар Јустинијан хтеде пренети мошти светитељеве из Солуна у Цариград, искочише пламене искре од гроба и чу се глас: „Станите, не дирајте“. И тако мошти св. Димитрија осташе заувек у Солуну.

Као заштитник града Солуна св. Димитрије много се пута јављао и много пута спасао Солун од велике беде. 
Чудесима његовим броја нема.

На празник Светог Великомученика Димитрија, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које су припремили Архимандрит Варнава, протосинђел Димитрије који је прославио имендан, протосинђел Иринеј и монах Михаило, који су прославили своју крсну славу.

У својој празничној беседи Владика се осврнуо на житије Светог Димитрија и закључио:

Откуда то браћо и сестре да са таквом мржњом се Хришћани прогоне? Да они који верују у Христа страдају. Зато што је то све Господ предвидео и прорекао својим ученицима. И рекао је: „Ако мене прогнаше и вас ће прогонити“. То је рекао Апостолима, али то је рекао и свима нама, свима Хришћанима. Они који су Христа прогонили за време Његовога живота на земљи, који су Њега осудили и распели на Голготи на крсту, они и гоне име Христово. Свакога онога који исповеда веру у Господа Христа, он бива гоњен од стране овога света.

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави за све присутне монахе и вернике.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.