Почетна / Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум

Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум

001

Кратка биографија

 

Његово Преосвештенство хорепископ Наум (Мирковић) је рођен 26. марта 1973. године у Грачаници од родитеља Живорада и Олге. На крштењу је добио име Горан. Основну школу је завршио у Грачаници а средњу у Приштини (смер – електротехничар за рачунаре). 1991. године уписује електротехнички факултет у Приштини (смер – телекомуникације и информатика). Овде је дипломирао 1996. године. По завршеном факултету краће време ради у „Телекому“ (радне једнице Приштина и Ђаковица). Од раног детињства је заволео Господа и трудио се да Му усрдно служи. Нарочити утицај на његов духовни живот имао је манастир Грачаница са својом предивном архитектуром, фрескама и, изнад свега, својим монашким општежићем. Често присуство на манастирским богослужењима, омогућено непосредном близином манастира (свега стотинак метара), родило је у њему љубав према монашком позиву.

Пред крај својих студија, 1996. године, ступа под духовно окриље Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског Г.Г. Артемија. Са Његовим благословом, 1999. године, одлази у пустињски манастир Црну Реку. Овде је замонашен у чин мале схиме на Аранђеловдан 2001. године, са именом Наум, по преподобном Науму Охридском. У чин јерођакона рукоположен је 2002. године у манастиру Грачаница, а у чин јеромонаха 2003 у манастиру Црна Река. У Црној Реци пролази кроз многа манастирска послушања, трудећи се у Господу. Од 2005. године обавља послушање заменика игумана. У том периоду даје значајан допринос развијању издавачке делатности свог манастира.

После неканонске смене Епископа Артемија, 2010. године, од стране екумениста, краће време (12 дана) борави на приватном имању у Лозници код Чачка, са осталом братијом из Црне Реке, а затим прелази у Љуљаке, где са монасима из других манастира епархије ради на оживљавању новог манастира, данас епископског седишта епархије рашко-призренске у егзилу. У марту 2011. године одређен је за настојатеља катакомбе Преп. Јустина Ћелијског у Барајеву. Овде је исте године унапређен у чин протосинђела, а у чин архимандрита 2015. године. Све чинове је примио од свог духовног оца и епископа Артемија.

Хорепископ Наум је главни уредник информативне службе епархије рашко-призренске у егзилу. Члан је: Епархијског савета епархије, уредништва епархијског богословског часописа „Свети Кнез Лазара“ и уређивачког одбора листа „Православни глас“. Аутор је књига: „Преподобни Петар Коришки“ (издање манастира Црна Река 2005. год.) и „Харитон новомученик црноречки“ (издање манастира Црна Река 2009. год.).

Одлуком Епископа Артемија и чланова Епархијског савета изабран је за хорепископа хвостанског и барајевског, 28. марта 2016. године. Хиротонисан је за хорепископа хвостанског и барајевског 12. јуна 2016. године у манастиру Преп. Јустина Ћелијског у Барајеву.