Почетна / А ШТА САД

А ШТА САД

a sta sad velika

 

Сва епархијска издања можете купити на штандовима наших катакомби, наручити преко телефона: 064 – 595 00 62 у периоду од 9.оо до 13.оо ч, или путем електронске поште на мејл: euomagacin@gmail.com Поручена издања биће послата брзом поштом на жељену адресу. цена: 30,00 дин. + ПТТ трошкови

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предговор српском издању

Бити или не бити Христов
избор је сада

Ова мала књижица по обиму, велика је по поруци коју нам упућује. Отац, ђакон ГЕНАДИЈЕ, данас иступа одлучно и храбро у заштиту Праве Вере и Цркве Православне. Од кога? Од „оца лажи“ – сатане који као своја оруђа користи највише представнике Цркве (Патријархе, Епископе, свештенство) сејући преко њих коров по Њиви Господњој, трујући душе оних које би требало да воде у Царство небеско, идући и сами за Господом Христом, Који је за себе рекао: „Ја сам Пут, Истина и Живот“.

Све што пише у овој књижици, односи се на стање и збивање у Руској Православној Цркви – Московске Патријаршије у ове наше дане. Но, све што је аутор рекао и написао о РПЦ, добија свеправославни, васељенски значај у светлу експанзије јереси екуменизма, која се рапидно шири у телу и осталих помеснихПравославних Цркава.

Читајући ову књижицу видећемо да је све оно што је речено о стању у РПЦ, у потпуности примењиво и на нашу Српску Православну Цркву. Драма је иста, само су актери са другим именима. Слободно, без бојазни да ћемо погрешити, уместо имена Кирила (Гундјајева), ставимо Иринеј (Гавриловић). Све остало је исто: стање у епископату, у свештенству па и у народу. Са малом разликом. У РПЦ нови догађаји изазвали су и изазивају све већи и масовнији отпор према ставовима Патријарха Кирила и осталих епископа који покорно и издајнички ћуте. Тај отпор није само вербални у речима и писању, него и у конкретним, на светим Канонима основаним, потезима. Они се отворено и јавно ограђују од ставова и праксе Патријарха Кирила и њему послушних Епископа, и прекидају са њима свако црквено и литургијско општење (помињање њихових имена у току богослужења). Нажалост, у крилу „званичне“ Српске Православне Цркве Београдске Патријаршије, таквих гласова нема. Још мање такве праксе. А требало би да има, јер и разлога има. Не мање него у Руској, или некој другој помесној Православној Цркви. Ко има очи да види, видео је и ко има уши да чује, чуо је. Па што онда ћутимо? и – докле ћемо? Послушајмо речи светог апостола Павла, који нам поручује: „Пазите, стојте у вери, мушки се држите, утврђујте се“ (I. Кор. 16, 13).

Пуштајући ово савремено „ИСПОВЕДАЊЕ ВЕРЕ“ у наш народ, очекујемо и надамо се да ће оно упалити неки огањ ревности и у нашем Српском народу, те да ће се појавити не само они који речима сведоче, него и они који у пракси доследно и храбро примењују ограђивања од отворених поборника јереси екуменизма и папизма у лицу Патријарха Иринеја, и нажалост, многих Епископа који својим ћутањем издају Бога, као што вели свети Григорије Богослов.

Издавач ЕРП у егзилу