Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Недеља Средопосна у катакомби Св. Архангела Михаила у Нишу

Недеља Средопосна у катакомби Св. Архангела Михаила у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

krstoviЧетврта недеља Великог Поста – Средопосна, посвећена је великом светилу Православне Цркве Светом Јовану Лествичнику. У ову недељу,  28. марта/10. априла, Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски у егзилу Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Архангела Михаила у Ниша, уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), јеромонаха Хризостома (Јовановића) и јерођакона Паладије (Матића).

У својој архипастирској беседи владика је рекао:

„Данас је, браћо и сестре, четврта недеља Часнога Поста, када прослављамо светога угодника Божјега Светог Јована Лествичника, подвижника из четвртога века који је у животу своме проживео цео пут од земље до неба и написао једну књигу која се зове „Рајска лествица“ којом и ми узлазимо са земље на небо. Шта су степенице ка тој рајској лествици? То су врлине хришћанске, браћо и сестре, оне које је Господ поставио у Својој беседи на Гори почевши од смирења. Блажени сиромашни духом јер је њихово Царство Небеско.Тако и ова рајска лествица Светог Јована Лествичника јесте у ствари средство којим људи спасавају себе и путују од свога земаљског живота, од пакла до врхова самих небеса.

Свети Јован Лествичник је ишао као војсковођа један а за њим до данас иду стотине, хиљаде и стотине хиљада његових следбеника, монаха и монахиња, који попут њега пролазе ту рајску лествицу и узносе се на небо. Али, не само монаси него и сви православни хришћани треба да изграде своју рајску лествицу у животу своме, да живе по закону Божјем, по заповестима Божјим јер заповести Божје и јесу те врлине у ствари, те степенице којима узлазимо на небо, почевши од смирења, од вере, од молитве, од поста, од милосрђа, од трпљења и свих осталих хришћанских врлина“.

Након Свете Литургије владика је освештао четири крста за куполу и звонике манастира, при чему је позвао верни народ да, као што је и до сада помагао блаженопочившем протосинђелу Јовану, и надаље помаже јеромонаху Хризостому у изградњи ове светиње.

Празнична радост настављена је трпезом љубави коју је припремило братство манастира за све окупљене светосавце, њих око стотину, који су данас дошли из Куршумлије, Прокупља, Лесковца, Блаца, Ниша и околине.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.