Почетна / Пост и његов значај

Пост и његов значај

ЕПИСКОП АРТЕМИЈЕ

ПРЕДГОВОР

 

post-i-njegov-znacaj

 

Сва епархијска издања можете купити на штандовима наших катакомби, наручити преко телефона: 064 – 595 00 62 у периоду од 9.оо до 13.оо ч, или путем електронске поште на мејл:euomagacin@gmail.com Поручена издања биће послата брзом поштом на жељену адресу.
цена: 200,00 дин. + ПТТ трошкови

 

Живот православног хришћанина јесте и треба да буде  „живот у Христу“ јер је Он сам рекао: „Ја сам пут,истина и живот. “ Он је „Прворођени сваке твари.“

Он је увек и у свему Први. Он, Јединородни Син Божији, а ми Његова „мала браћа“, које је Он усинио Оцу своме. Он је све учинио за нас: уништио грехе, сатро ђавола, победио смрт. И све те победе – даровао нама. Само под једним условом: да их ми прихватимо својом слободном вољом. Да оно спасење које је Господ извршио својим подвигом на земљи за све људе учинимо својим, својом слободном вољом и својим личним подвигом.

Тај подвиг, који Господ од нас очекује и којим ми „усвајамо“ своје спасење, то и јесте – наш „живот у Христу“. Да чинимо што је Он чинио, да живимо као што је Он живео, да прођемо пут који је Он пропутио. То је пут слободног идења за Христом кроз цео наш живот.

Први подвиг  који стоји пред човеком јесте испуњење прве заповести Божије коју је Бог дао још нашим Прародитељима у Рају: „Од дрвета познања добра и зла не једите…“ А то је је ништа друго до заповест о посту. Адам ту заповест није одржао и истеран је из Раја. У нарушавању заповести о посту је и први грех. Зато и први подвиг човека, којим треба да исцели и исправи први преступ, јесте – држање поста. То је Господ показао примером, својим четрдесетодневним постом у пустињи, а затим дао заповест својим следбеницима, рекавши: „Овај зли род (ђаволски) ничим се не може истерати, осим молитвом и постом.“

У нашем српском народу, најчешћи грех у задње време јесте управо грех НЕ ДРЖАЊА поста. А из тога греха ничу многи, као печурке посла кише. О горким плодовима нарушавања поста наћи ћете дивне примере у овој књижици која је пред вама.

Пост је, дакле, прва неопходност на путу нашег спасења. Зато смо ми ову свеску посветили питању поста, његовом значају и начину како се правилно пости и предајемо је вама у руке баш сад пред овај Свети Божићни Пост, са молитвеном жељом да нас пробуди на духовни подвиг и бригу о нашем личном (и породичном) спасењу.

                                                                                                                +Епископ АРТЕМИЈЕ