Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Четврти Молитвени црквенонародни сабор у Лозници код Чачка

Четврти Молитвени црквенонародни сабор у Лозници код Чачка

Print Friendly, PDF & Email

DSC_0251У недељу, 23. маја/5. јуна 2016 године, у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка, одржан је четврти Молитвени црквенонародни сабор. Сабор је организовала епархија рашко-призренска у егзилу.По пријатном времену, подно чувене планине Јелице, окупило се око 1700 светосаваца из разних крајева Србије, србских земаља и расејања. Овогодишњи сабор је био посвећен великом угоднику Божјем, борцу за чистоту Вере, Преподобном Јустину Ћелијском.

Саборовање је започело Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију саслуживали су хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим и бројни свештенослужитељи епархије.
Окупљеном народу се архипастирском беседом обратио Владика Николај. У својој беседи Владика Николај је нагласио:

„Имамо тај велики дар, тај небески дар – Веру Православну. Имамо ту велику част али и још већу обавезу да живимо по тој вери и да је сачувамо чисту и неокрњену и да је предамо деци нашој, потомству нашем. Окупили смо се овде да се боримо против сваке јереси и против сваке лажи. Свети Оци, Седам Светих Васељнских сабора борили су се против различитих јереси, борили се и изборили се. И ми се боримо у ово време сада, и ми носимо своје бреме и по моћима својим, боримо се и ми против једне страшне јереси која садржи сваке друге јереси у себи. Та лаж сатанска, та обмана сатанска садржи се у тој јереси и она садржи све друге јереси. И Свети Ава Јустин Ћелијски, који председава данас овим сабором нашим и благосиља нас, он је то назвао свејересју екуменизма. То је псеудохришћанство, лажно хришћанство, а ми се трудимо да будемо истинити хришћани, да живимо у истини, у светом предању. Оставио нам је Свети ава Јустин  Ћелиски то  свето предање православно богословско. Оставио нам је и књиге своје и беседе своје и благослов свој. И ми се зато окупљамо и зато славимо и зато се радујемо. Огањ Божанске ревности да живи у свима нама, ако Бог да, као и у Светим прецима нашим. Свети Ава Јустин Ћелијски се Богу молио и Бог је у њему објединио и дао му је веру Аврамову, ревност Илијину, кротост Мојсијеву, покајње Давидово. Све је то он спојио у својој личности, у својој светој личности спојио је Свети ава Јустин Ћелијски све те врлине, све те божанске врлине. Оставио нам је Житија Светих, оставио нам је богословске књиге, то богословље тако бистро, тако чисто ко планински поток и бистрије. Свет ава Јустин Ћелијски председава овим сабором и благосиља нас“.

Након Свете Литургије организовано је послужење за све присутне а затим је, у 12.00 часова, са радом почела Свечана Академија. Академију је пригодном уводном речју и добродошлицом отворио Епископ Артемије. Затим су монахиње епархије отпевале тропар и кондак Преподобном Јустину Ћелијском. Уследио је реферат Епископа Артемија на тему: „Преподобни Јустин Ћелијски, савремени Отац Цркве Божије“. После реферата монахиње су отпевале песму посвећену Преп. Јустину Ћелијском а хор из катакомбе у Гринбаху песму: „Вера наша, вера славна, вера наша православна“. Програм су својим анђелским гласовима додатно украсили мали светосавци из катакомбе у Мушветама и гуслар Радован Шојић. Посебну пажњу привукли су цитати из богомудрих списа Преподобног Јустина Ћелијског о светосављу, Европи и покајању.  Саборску посланицу је прочитао хорепископ Максим. Текст посланице је једногласно прихваћен од свих присутних на Сабору.
На самом крају сви су сложно запевали песму „Са Косова зора свиће“.

Као и претходна три сабора и овај сабор у Лозници имао је за циљ да народ пробуди, укрепи у вери, упути како треба да живи и следује своје славне и свете претке. Судећи по радости која је зрачила са лица свих присутних, можемо рећи да је Сабор постигао свој циљ. На чему нека је Богу слава и хвала. Амин.

 

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.