Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог архангела Гаврила у Готовуши свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог архангела Гаврила у Готовуши свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Светог архангела Гаврила у Готовуши (Брезовица), 26. јула ове године, свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао  Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: протосинђела Бенедикта (Прерадовића), протосинђела Висариона (Шуловића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Агапита (Бичанина), протосинђела Дамјана (Ковачевића), јеромонаха Исидора (Арсеновића) и јерођакона Георгија (Радојичића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 светосаваца из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светог архангела Гаврила принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Анђела Остојић из Чајетине, Златан Дамјановић и Саша Аксић из Ливађа. За идућу годину пријавили су се: Станимир Николић из Кусца, Марко Мајсторовић из Београда, Миљана Кузмановић и Невена Декић из Грачанице.

Потом се владика Ксенофонт надахнутом архипастирском беседом обратио окупљеном народу. У својој беседи владика је најпре говорио о чудесним јављањима светог архангела Гаврила људима а затим је упутио реч поуке:

“Као људи знамо да многе добродетељи, да многе врлине треба да творимо у животу своме да бисмо се хришћанима назвали да би нас Бог препознао као своје, али оно што је најважније да чувамо Вјеру Православну. И управо зато и пођосмо овим путем којим смо пошли и управо зато пређоше свети Архангели од ријеке Бистрице овдје на планину Шару да би се вјера истинита, православна исповједала, да би се Архангелу Божијем служило како треба да се служи у Цркви Божијој вјере неискварене, вјере неокрњене, вјере без новотарија, вјере без промјена, онако како су нам оставили светитељи Божији.
Нека би дао Бог да се сакупљате овдје у овој светињи и надаље а да да Бог да се сакупљају православни хришћани до краја вјека и времена за које не знамо како ће доћи, када ће доћи али видимо да нас ова страшна времена чекају, какве страшне ствари нам припремају непријатељи Божији, непријатељи рода људскога, но као хришћани не смијемо очајавати, не смијемо се препуштати и што је најважније не смијемо се плашити, браћо и сестре. Од страха ђаво расте од страха ђаво јача. Када ђаво види човјека да се плаши он се тиме храни, он од тога јача. Зато неустрашиво треба исповједати Вјеру Православну, ничега се на овој Земљи не треба плашити јер гле са нама је Онај који је рекао:“Јер Ја побједих свјет!“ Ако је са нама Онај који је свјет побједио каква ће нам сила овоземаљска, каква ће нам сила свјетска наудити, каква ће нам сила вражја наудити.
Нека би и нама Бог дао те своје благодати да издржимо да не поклекнемо да не посустанемо да се не окренемо када смо руке своје ставили на рало Божије, када смо руке своје ставили на плуг Божији да се не окрећемо иза себе него да дубоко оремо ону њиву Божију која нам је намјењена.“

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба