Почетна / АРХИВА / Освећење конака у Лелићу и званично усељење братства

Освећење конака у Лелићу и званично усељење братства

Print Friendly, PDF & Email

dsc_0099У суботу 2/15. октобра, у Лелићу је освећен нови манастирски конак, тј. нови дом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у езилу Г.Г. Артемија и монаха који му помажу у епископској служби. Чин освећења је обавио Његово Преосвештенство хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим уз саслужење клирика епархије.

Након чина освећења владика Максим је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које је у част свете мученице Јустине принела монахиња Јустина, настојатељица манастира Нове Петковице (недалеко од Шабца), прослављајући на тај начин свој имендан.

После чина освећења владика Максим се присутном монаштву и верном народу обратио пригодном беседом.

„Освећење ове обитељи није просто подизање дома и обиталишта владике Артемија већ његова својеврсна потврда да у потпуности и у сваком детаљу иде путем свог духовног оца, оца Јустина Ћелијског, чије свете мошти почивају недалеко одавде али и путем Светог владике Николаја. Ова обитељ представља симболички ону духовну изградњу и духовну обнову коју преосвећени владика Артемије возглављујући своју исповедничку епархију врши у овом тешком  времену на простору читаве Српске Православне Цркве, нећемо погрешити ако кажемо и на просторима читаве Васељенске Цркве. Ова скромна обитељ само у обрисима и симболички показује то духовно неимарство и градитељство владике Артемија“ – нагласио је владика Максим.

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Том приликом се монаштву и верном народу (око 250 на броју) обратио и домаћин прославе – владика Артемије. Владика је захвалио свима на учешћу у овом значајном догађају и на све присутне призвао Божији благослов. Затим је уручио захвалницу Теодору и Христини Накос из Волоса (Грчка) као знак мале пажње, љубави у Христу и благодарности за сва доброчинства указана у досадашњем периоду. За време трпезе љубави приређен је пригодан програм у коме су учешћа узели: монахиње епархије, сестре Јелица и Милена из ансамбла Савинац из Београда, Марко Радосављевић (праунук владике Артемија) и дечји хор манастира Преп. Јустина Ћелијског из Барајева.

Свечаност у Лелићу је поред радосног догађаја освећења конака и усељења имала и још једну радосну ноту – прослава јубилеја 25 година епископске службе Владике Артемија.

Нека би Господ дао нашем владици Артемију да, после 25 година ревносне крстоносне архипастирске службе Богу и роду, нађе у својој задужбини у родном Лелићу спокој души и телу. Амин. Боже дај!

На многаја љета Преосвећени Владико!

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе владике Максима изговорене на освећењу конака.

Прочитајте транскрипт беседе владике Артемија изговорене на трпези љубави.