Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог краља Милутина свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог краља Милутина свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

У петак, 12. новембра, у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима свечано је Светом Архијерејском Литургијом прослављена храмовна слава.

 Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Висариона (Шуловића), протосинђела Прохора (Ацковића), протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Игњатија (Станића), протосинђела Романа (Папића), протосинђела Јакова (Купрешка), протосинђела Симеона (Весића), јеромонаха Теоктиста (Вуловића), јереја Бранка (Јованчевића), јерођакона Георгија (Радојичића) и ђакона Мирослава (Станковића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 300 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

У току Литургије Владика Ксенофонт је у чин протосинђела рукопроизвео настојатеља овог манастира Симеона (Весића).

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита, које су у част Светог краља Милутина принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе Жељко Гајић из Богатића, Светанка Боровичанин, Нада Миљанковић, Наташа Марјановић и Смиља Миловановић из Бијељине. Колач и жито су овом приликом принели и чланови православног братства “Свети краљ Милутин“ из Шапца. За следећу годину за домаћине су се пријавили Јово Иваниш из Инђије, Миливоје Зарић из Београда и Данијел Лазаревић из Шапца.

Потом се архипастирском беседом обратио Владика Ксенофонт. У својој беседи Владика је подсетио на врлине, трудове и очување вере православне дивних угодника Божијих из царске лозе Немањића, краља Милутина, монаха Теоктиста и краљице Јелене, а затим закључио:

“Нек би дао Бог да сви од нас схвате да заиста Србија по ријечима светог владике Николаја Жичког није основана, нису је основали неки пирати, неки вукодлаци него су је основали светитељи Божији, од којих су и ови данас велики светитељи Божији свети краљ Милутин, свети краљ Драгутин у монаштву и у покајању свом назван Теоктист и њихова благочестива мајка Јелена која из далеке земље Француске дође и овдје Богу послужи и пређе у вјеру православну и она послужи Христу са мужем својим са синовима својим и са свим овим родом нашим српским који Бога у Тројици исправно прославља од како је ушао у Цркву Божију, а надамо се и до краја времена и вјекова и кроза сву вјечност. Амин. Боже дај. “

Потом је Владика Ксенофонт уручио захвалнице добротворима манастира: Петру Младеновићу из Шапца, Миомиру Ковачевићу из Велике Моштанице, Жељку Гајићу из Богатића, Милану Станићу из Шапца, Нади Миљановић из Бијељине, Миломиру Весићу из Стублине код Обреновца, Горану и Слађани Живковић из Мајора код Шапца и Зори Косановић из Мајбора код Шапца.

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју је приредило манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба