Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовна славе катакомбе у Бору

Прослава храмовна славе катакомбе у Бору

Print Friendly, PDF & Email

Празник Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у нашем народу је познат и као „Врачеви“. Овим дивним угодницима Божјим и бесплатним лекарима посвећена је катакомба у Бору. Она је обогаћена и делићем њихових светих моштију. На дан њиховог спомена, 14. новембра, катакомба је свечано прославила своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију тим поводом служио је Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење јереја Игора Матијевића, јереја Добрице Чакаревића и јерођакона Симеона (Васића). Овом свештеном сабрању је присуствовало четрдесетак верника. Неки од њих су се причестили Пречистим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана принели старешина катакомбе јереј Добрица Чакаревић и овогодишњи домаћин славе Милан Милићевић са породицом из Бора. За идућу годину за домаћина су се пријавила Александар и Сара Пауновић из Бора.

Верном народу се поучном беседом обратио Владика Наум. У својој беседи владика је говорио о Светим бесребреницима Козми и Дамјану као ревосним слугама Христовим који су семе речи Божје примили на плодно земљиште срдаца својих и Богу стоструки род донели у трпљењу а потом је додао:

„Нека би Господ молитвама Св. Козме и Дамјана и свима нама подарио исцељење од душевних и телесних немоћи, да Господ њиховим молитвама помогне свима који данас болују од ове пошасти која хара светом, наметнуте пошасти од злих људи. А сви они који данас пате од ових мука, болести и невоље и благодаре Богу на томе, смиравају се трпе и говоре „Слава Ти и хвала Ти Господе на свему, кроз ову болест очисти мноштво грехова мојих“ такви су, браћо и сестре, бескрвни мученици јер муке трпе благодарно као свети мученици који су муке трпели од злих људи, незнабожаца, јеретика. Они су трпели и сечење и паљење и дављење и ударце од злих људи а ови трпе невидљиве ударце од болести, и заиста су у истој равни са тим мученицима, само ако благодарно претрпе и издрже до краја. Господ ће им дати исту плату, треба то да знају у овом тренутку. То говорим због тога што данас велики број хришћана пати од ове наметнуте болести, наметнуте од злих људи, незнабожаца можемо рећи, савремених идолопоклоника, сластољубаца, људи овога света, слугу кнеза овога света.
Нека Господ молитвама Светих Козме и Дамјана свима подари вечна блага Своја, да Господ њиховим молитвама подари опроштај грехова свима и дарује нам Живот Вечни, да по изласку из тела будемо тамо где су и они данас, да са њима и са свима светима славимо Тројединог Бога нашег, Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба