Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Преподобног Антонија Великог свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Преподобног Антонија Великог свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Поводом храмовне славе, Преподобног Антонија Великог, 17/30. јануара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је, у истоименом манастиру у Темској код Пирота Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: настојатеља манастира протосинђела Јакова (Ћајића), јеромонаха Натанаила (Ћајића) и јерођакона Георгија (Радојичића). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 50 верника.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Антонија принело манастирско братство.

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је, говорећи о подвижничком животу Преподобног Антонија Великог, поучио присутне вернике:

„Свети Антоније каже да људи велики у вјери изгоне демоне, а прости срцем, простога срца и просте душе газе и самога кнеза демонскога. Такви су били монаси на које се угледамо, такав је био Свети Антоније који је примјер и образац свима нама монасима. Нека би дао Бог да макар дјелић његових подвига и његовога богоугодништва и ми у животу своме проведемо. Нека Бог да сваки благослов овој светој обитељи, оцу Јакову, оцу Натанаилу, да се овдје подвизавају, да име Светог Антонија сљедују, да свима вама буду апостоли, проповједници рјечи Божије, Јеванђеља Христовога да бисмо живот вјечни наслиједили не са овим безумним кнезом који од Христа отиде јер многа богатства имађаше него са Светим Антонијем, са многобројним подвижницима и светитељима Цркве Божије који су на небу просијали као звјезде небеске да бисмо и ми били убројани у број спасених. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба