Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Васкрс у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Васкрс у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

 

Празник над празницима – Васкрсење Христово (Васкрс) свечано је прослављен у свим катакомбама Епархије рашко-призренске у егзилу. Централна прослава Васкрса у eпархији била је у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама, где је Свету Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: протосинђела Доситеја (Вукосављевића), протосинђела Платона (Бабића), јеромонаха Леонтија (Кантара), јерођакона Георгија (Радојичића) и јерођакона Михаила (Крговића).

У манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама, тачно у поноћ почела је Васкршња јутарња служба уз појање стихова:

Ходите, узмите светлост од незалазне Светлости и прославите Христа Васкрслог из мртвих – Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών.

Затим су верници са упаљеним свећама, на челу са Епископом Ксенофонтом, и свештеномонасима и свештенођаконима, и свим монаштвом и верним народом кренули у Литију око цркве, певајући стихире:

Воскресение Твоје, Христе Спасе, ангели појут на небесјех, и нас на земљи сподоби чистим сердцем Тебје славити.

По уласку верника у храм започело је радосно Васкршње јутрење уз често понављање васкршег поздрава – Христос Воскресе! У наставку Јутрења отпочела је свечана Васкршња Литургија. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 250 христољубивих душа из целе Србије. Велики број верника се на Литургији сјединио са Господом кроз Свето Причешће.

Епископ Ксенофонт је након Литургије и читања посланице извршио чин освећења сира и јаја.

Јаје је симбол обнављања, оживљавања. Обојено у црвено оно симболизује наше препорађање крвљу Господа Исуса Христа. Овај обичај настао када је Света Марија Магдалина отпутовала у Рим и изашла пред ћесара Тиберија, и предајући му црвено обојено јаје, и поздравила га речима –  „Христос Воскресе!“

У исто време оптужила ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса Христа. Њену тужбу ћесар је примио, и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Инфо служба