Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Васкрсни понедељак у манастиру Св. Николаја у Лозници

Васкрсни понедељак у манастиру Св. Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Другог дана Васкрса, на Васкрсни понедељак, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја Мирликијског. Епископу Ксенофонту су саслуживали: Преосвећени Хорепископ Николај, протосинђел Софроније (Ердељан), јерођакон Георгијe (Радојичић) и ђакон Зоран (Крстић) . Литургији је присуствовало око 150 верника.

Пре почетка Литургије Владика Ксенофонт је благословио облачење подрасника искушеници овог манастира Милици (Кашић).

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је говорио о празнику Васкрсења а затим посаветовао паству:

„Радујмо се, дакле, браћо и сестре, тој великој тајни Васкрсења Христовога, јер из тајне Васкрсења Христовог и наше васкрсење происходи, из тајне Васкрсења Христовог не само да ће гроб Христов празан бити, него ће и сви гробови празни бити у ономе великоме и дивноме дану када се Христос јави по други пут, када дође да суди Васељени, када дође да суди живима и мртвима сви ћемо васкрснути у тијелима својим, у тијелима савршеним какве нас је Господ намијенио за живот вјечни.
Потрудимо се зато, браћо и сестре, да свједоци будемо Христовога Васкрсења у тјелима својим, животом својим, ријечима својим али понајвише животом и дјелима својим. Нека би дао Васкрсли Господ да и ми у животу своме Васкрсење Његово посвједочимо да би и Он нас васкрсао у живот вјечни како нам је обећао у онај дан. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили сестринство манастира и верни народ при овој катакомби.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.