Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у манастиру Св. Апостола Томе у Врњачкој Бањи

Прослава храмовне славе у манастиру Св. Апостола Томе у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Врњачкој Бањи посвећен је Светом апостолу Томи. У прву недељу по Пасхи, Томину, 1. маја, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: протосинђела Евтимија (Милентијевића), протосинђела Прохора (Ацковића), протосинђела Јована (Узелца), јеромонаха Пајсија (Марковића) и јерођакона Георгија (Радојичића). Прослави храмовне славе присуствовало је монаштво епархије и око 150 светосаваца. Неки од најмлађих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које су принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе Александар Љушић из Крушевца и Горан Јосијевић са Каблара. За домаћина идуће године пријавили су се Катарина Лишанин из Лазца, Ђорђе Вуканић из Вранеша и Мирољуб Белошевић из Брезовице..

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је рекао:

„Једино тако, клечећи пред Господом, исповједајући ту дивну вјеру у васкрслога Господа, и говорећи у усхићењу и ужасу, Господ мој и Бог мој, само тако можемо превазићи све невоље које нас задешавају и које ће нас, ако Бог допусти, и у будућности задесити.

Нека би дао Господ да и ми заиста кроз све дане живота свога увјеравамо себе и бивамо увјерени и потврђујемо ријечима и дјелима управо то да је Господ васкрсао, да се апостолима јавио, да је Тому увјерио, да бисмо и ми тако са апостолима и Пресветом Богородицом, женама Мироносицама и мноштвом и мноштвом светитеља Божијих који су исту ту вјеру прије нас исповједали и ако Бог да и у наше вријеме и после нашег времена да их буде, да њиховим молитвама Земља се утврђује, да њиховим молитвама човјечански род се благосиља да се та вјера утврђује у роду нашем да бисмо са њима заједно могли прослављати васкрслога Христа заједно са Оцем Његовим на небесима и Духом Светим. Амин. Боже дај.“

Уследила је трпеза љубави припремљена од стране манастирског братства и овогодишњих домаћина славе.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.