Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Нова Никеја свечано прославио храмовну славу

Манастир Нова Никеја свечано прославио храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Светих Отаца Никејских у селу Лелићу код Ваљева, скромној задужбини Епископа Артемија, у недељу 5. јуна, свечано је прослављена манастирска слава. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном сабрању присуствовало је око 700 светосаваца из разних крајева Србије и расејања. Многи од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светих Отаца I Васељенског Сабора (Никејских Отаца) принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе Ђорђе и Љиља Недељковић и Момир и Бојана Трифуновић, сви из Шапца. За идућу годину су се пријавили Зоран и Јасмина Крчевинац из Сомбора и Јово Иваниш из Старе Пазове.

Присутнима се пригодном архипастирском беседом обратио Епископ Ксенофонт:

“До дана данашњег, кажем, има и једних и других, и оних који са светим оцима Никејским стоје и непоколебљиво вјеру исповједају и тако се, на тај начин Црква војујућа овоземаљска сједињује са Црквом торжествујућом која је на небесима, тако се и ми људи овдје данас сакупљени, на овом дивном сабору у малом селу Лелићу сједињујемо са светим оцима сакупљенима на сабору у Никеји, једна душа и једно тијело постајемо сједињујући се у једној вјери која нам је једном предана и једном остављена од светих отаца до дана данашњега. Тако и ово село Лелић постаје Нова Никеја јер исповједа ту непокварену и исту вјеру хришћанску коју исповједаше свети оци. Окупљамо се у овој светињи, окупљамо се и око овога светога гроба нашега светога старца, за кога смо сигурни да када пређе из ове Цркве војујуће у Цркву торжествујућу, а остави на Земљи једну од ових својих задужбина и једну од ових својих великих дјела која је на Земљи оставио и учинио исповједајући вјеру православну. Сигурни смо да га примише ови дивни свети оци којима је оставио задужбину ову Никејских отаца, да га примише и препознаше као свога и свети Николај Мирликијски, свети Спиридон Тримитунски и свети Александар Александријски и свети Атанасије Велики и свети Јаков Нисибијски који остави живот свој, младост своју у рудницима источним исповједајући вјеру Христову, и многи, многи други исповједници и мученици и праведници и епископи који исповједаше и животом својим потврђиваше вјеру православну. Примише га и препознаше га и уврстише га у свој сабор јер је за живота свога и он непоколебиво и по сваку цјену исповједао оно што нам отац Јустин остави: „Све за Христа, Христа ни за шта“.
Зато кажем, И овај наш данашњи сабор сједињује се са светим сабором Никејским јер заједно исповједамо истиниту и непокварену вјеру православну. Ако Бог да данас и не само данас него за све врјеме живота нашега па и до краја свјета и вијека до другог доласка Христовог. Нека Бог благослови све вас данас овдје сабране да понесете благослове одавде и својим домовима, благослове светих 318 отаца светог сабора Никејског, благослове светог старца владике Артемија који у овој светињи почива, чији свијетли гроб одавде свјетли заједно са она друга два гроба, светога Јустина Ћелијскога, светога Николаја Жичког, па и они заједно пред Христом стоје пред Богочовјечанским престолом стоје, пред Христом и пред Оцем Његовим и пред Духом Светим кроза сву вјечност и кроза све вјекове. Амин.“

Уследила је трпези љубави за све присутне, у току које је приређен пригодан програм.

Инфо служба